ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in imzasıyla Pentagon personeline dağıtılan ‘gizli belge’ dikkat çekti.
Belgede, “Çin, Pentagon’un öncelikli tehdidi durumundadır. Tayvan’ın olası bir işgaline karşı caydırılması, ABD iç güvenliği açısından son derece önemlidir” ifadesine yer verildi.
Washington Post’un aktardığına göre, belgede ABD Başkanı Donald Trump’ın Pekin yönetimiyle ‘muhtemel bir savaşa’ hazırlık amacıyla Tayvan’a savunma harcamalarını artırma yönünde bir baskı yapılmasının gerektiği vurgulanıyor.
Ayrıca, Grönland ve Panama Kanalı gibi stratejik bölgelerdeki tehditlere karşı ABD’nin savunma pozisyonunun güçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Son dönemde ABD’de gündemi meşgul eden konular arasında yer alan düzensiz göç ve uyuşturucu kaçakçılığına yönelik ordunun doğrudan müdahalesini öngören öneriler de belgedeki yerini aldı.
Bununla birlikte, benzer cümlelerin yer alması, söz konusu belgenin Ağustos 2024’te yayınlanan bir düşünce kuruluşu raporuyla paralellik gösterdiğini ortaya koyuyor.
DIŞİŞLERİ’NDEN TUTUM DEĞİŞİMİ
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, 16 Şubat’ta internet sitesindeki Tayvan bölümüyle ilgili ifadelerde değişikliğe gitti. Daha önce ‘ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediği’ şeklindeki metin kaldırıldı.
Yeni düzenleme ile Tayvan’ın Pentagon ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde iş birliği yaptığı belirtildi ve Washington yönetiminin Tayvan’ın uluslararası örgütlere katılımını destekleyeceği kaydedildi.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görürken, 1949’dan bu yana Tayvan fiili bağımsızlık durumundadır.
Çin ile Tayvan arasında yaşanan iç savaş sonrasında ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik tartışmaları halen devam etmektedir.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Tayvan’ın yeniden birleşmesi amacıyla gerekli görüldüğünde güç kullanılabileceğini ifade etmektedir.
Tayvan Boğazı’nı da kara suları olarak sayan Çin, bölgedeki askeri varlıklara karşı sert bir tutum sergilemektedir.
Yabancı donanmaların bölgedeki seyrine yönelik aktiviteleri, ülkeler arasındaki gerginliği daha da artırmaktadır.