Otomobil Pazarında Vergi Sistemi ve Fiyatlar Uçtu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomobil pazarı, Türkiye’de yüksek vergi sistemi ve kur nedeniyle tüketiciler için zorlu bir dönemden geçiyor. İlk çeyrek, beklentilerin üzerinde seyretse de sektör temsilcileri, Nisan sonrasında ilk üç aydaki hareketliliğin devam etmeyeceğini belirtiyor. Özellikle matrah dilimlerinin güncellenmemesi, yüzde 45-50-60-70 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının anlamsız kalmasına yol açtı. Sıfır araç fiyatları, artık birkaç model dışında 1 milyon lira seviyesine ulaştı. Düşük vergi dilimindeki modellerin satış payı artış gösterdi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, 1.5 milyon liralık Fiat Egea ile 3 milyon liralık Mercedes C Serisi alıcıları, aynı oran olan yüzde 80 ÖTV ödemek zorunda kalıyor. Sektör temsilcileri, bu uçurumun bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguluyor. Tüketiciler artık vergisi düşük segmentleri tercih etmeye başladı.

Otomobil pazarındaki canlılık, bu yılın ilk çeyreğinde (233 bin 389 otomobil) yüzde 88,6’sını A, B ve C segmenti araçların oluşturduğu şeklinde yaşandı. C segmenti otomobiller, 133 bin 712 adet ile pazarın en büyük payını (yüzde 57,3) aldı. B segmenti ise 71 bin 917 adetle yüzde 30,8 paya sahip olarak ikinci sırada yer aldı. Vergi dilimleri daha yüksek olan D, E ve F segmenti araçlar ise pazarın yüzde 11,4’ünü oluşturdu. Pandemi öncesinde 2019 yılında, vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentindeki araçlar yüzde 84,9 pay almıştı.

Otomobil fiyatları son beş yılda büyük bir artış gösterdi. 2019 yılında 100 bin lira olan bir otomobilin fiyatı, 2024’te yaklaşık 1 milyon liraya yükseldi, bu da yüzde 900’lük bir artışı beraberinde getirdi. Artan fiyatlar nedeniyle C segmentindeki tercihler azalırken, B ve A segmenti araçlara yönelme arttı.

SUV otomobiller, artık en çok tercih edilen araçlar haline geldi. 2024 yılının ilk çeyreğinde SUV otomobillerin pazar payı yüzde 51,7 olarak gerçekleşti ve 120 bin 699 adede ulaştı. Sedan otomobiller yüzde 28,5 payla ikinci sırada yer alırken HB otomobiller yüzde 18,1 payla üçüncü oldu.

Elektrikli araç satışları, Türkiye’de yılların yakıt desteği olarak kabul edilen LPG’yi geride bıraktı. 2019’da LPG’nin pazar payı yüzde 3,3 iken, 2024’te bu oran yüzde 0,9’a düştü. Elektrikli araçların pazar payı ise aynı dönemde yüzde 0,6’dan yüzde 7,1’e yükseldi. Dizel araçların payı azalırken, benzinli araçların pazar payı artış gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Otomobil Pazarında Vergi Sistemi ve Fiyatlar Uçtu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!