Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların yeni bir aşamaya girmesiyle Pazartesi günü külçe altın yüzde 1.7 değer kazandı ve geçen haftanın rekor seviyesine yaklaştı. İran, İsrail’e karşı 300’den fazla insansız hava aracı ve füze ateşledi, ancak çoğu engellendi ve herhangi bir ölüm yaşanmadı.
Cuma günü değerli metal ons başına 2.400 doların üzerine çıktı, ancak teknik göstergeler rallinin fazla hızlı olduğunu gösterdi ve yatırımcılar pozisyonlarını terk edince seans düşüşle kapandı. Ortadoğu’da yaşanan son olaylar, yakın zamanda olası bir İsrail misillemesine dair endişelerin artmasıyla altına olan ilginin artmasına neden oldu, bu da haftanın ilk işlem gününde güvenli limana kaçışı yeniden canlandırdı.
Gerilim arttıkça altına olan ilgi de büyüyor. Araştırma müdürü Chris Weston, Ortadoğu’daki gerilimin altın talebini artırdığını belirtti. Weston, “Fiyatlar yükselirken büyük ölçüde jeopolitik bir prim fiyatlandığını” söyledi ve altının orta vadede daha yüksek seviyelere yükseleceğini öngördü. Altın, Şubat ayından bu yana neredeyse yüzde 20 artarak birçok yatırımcıyı şaşırttı. Swap piyasaları, bu yıl Fed’in faiz indirimi yapma beklentilerinin düşmesine yol açtı, bu da genellikle külçe altın için olumsuz bir durum olabilir. Ancak sarı metal, merkez bankalarının güçlü alımları ve Çinli tüketicilerin artan talebi gibi faktörlerden destek aldı.
Goldman Sachs, altın tahminlerini yükseltti ve 2024 yılı sonu için altın fiyat hedefini 2.300 dolardan 2.700 dolara yükseltti. Banka, Çin Merkez Bankası (PBOC) ve Çinli yatırımcıların perakende talebindeki artış gibi faktörlerle altının büyümeye devam etmesi gerektiğini belirtti. Notlarında, altına olan güvenli liman talebinin Fed’in faiz indirimlerine ve ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceğini belirtti. Bu durum, değerli metal için yükseliş eğilimi sergiliyor.