OECD Toplantısı: Türkiye’nin Aile Politikaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’nın başkenti Paris’te, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde, Portekiz ve İspanya’nın eş başkanlığında OECD Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Bakan Göktaş, “Sosyal Politika için Yeni Sınırlar: Geleceğe Yatırım Yapmak” temasıyla iki ayrı oturumda görüşlerini dile getirdi.

Basına kapalı olarak yapılan genel oturumda, “Doğurganlık, Uzun Ömürlülük ve Demografik Geçiş: Sosyal Politikanın Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Göktaş, oturum sonrası gazetecilere şu değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Göktaş, toplantının temel konularının “doğurganlık, uzun ömürlülük, çocukların refah seviyesinin artırılması, sosyal politikaların sürdürülebilirliği ve finansmanı” olduğunu ifade etti.

Göktaş, etkinlikte Türkiye’de son bir yılda Bakanlık olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, 15 Mayıs 2024 tarihinde ‘Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nın hayata geçirileceğini belirtti.

2025’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifleriyle “Aile Yılı” olarak ilan edildiğini vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti:

“Öte yandan, kurduğumuz Nüfus Politikaları Kurulu ve Aile Enstitümüz ile ülkemiz çapında yürüttüğümüz çalışmaları burada diğer ülkelerle paylaşma fırsatını bulduk. Birçok ülke, demografik dönüşüm, uzun ömürlülük, yaşlılık ve nüfus politikaları konularında farklı yaklaşımlar benimsemiş durumda. Biz de aile odaklı çalışmalarımızı ön plana çıkardık. Özellikle 81 ilde uyguladığımız ‘Aile ve Gençlik’ fonumuz aracılığıyla, evlenecek olan gençlere sunduğumuz kredi sistemini paylaştık. Ayrıca, yeni doğan sistemimizin güncellenmesi konusundaki tecrübelerimizi aktardık. Bu bağlamda diğer ülkelerden tecrübeler edinme imkanı bulduğumuz gibi, kendi deneyimlerimizi de paylaştık. Bu konular katılımcılarda önemli bir ilgi uyandırdı.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Türkiye’deki yaşlanan nüfus politikaları ve doğurganlıkta yaşanan azalmaların önemli başlıklar haline geldiğini, bu alanlarda son zamanlarda kaydedilen ilerlemeleri aktardı.

OECD üyesi birçok ülkenin benzer kaygıları paylaştığını belirten Göktaş, nüfusun yaşlanması ve doğurganlık oranlarındaki düşüşün gelecekte daha ciddi etkileri olacağını ifade etti.

“AİLEMİZ, GELECEĞİMİZ”

Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin bu konuda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, “Dünya ve toplum sürekli değişim içinde, ailemizi korumak ve aile içindeki huzuru, sağlık ve nüfus yapısını sürdürmek en büyük önceliklerimizden biri. Ailemizi geleceğimiz olarak görmekteyiz ve ailelerimize her zamankinden daha fazla sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

OECD toplantısında Türkiye’nin sosyal yardım sistemini tanıttığını vurgulayan Bakan Göktaş, “Dünya Bankası tarafından da ödüllendirilen ve takdir edilen bir sistem. Bu alanda farklı ülkelere de tecrübelerimizi aktarma fırsatımız oldu.” şeklinde konuştu.

OECD toplantılarının önemine dikkat çeken Göktaş, “Sosyal politikaların OECD’nin ana gündem maddelerinden biri olması ve ilk defa bu konuda bir toplantı düzenlenmesi, önümüzdeki yıllarda doğurganlık ile toplumun yaşlanma sorunlarının tüm ülkeleri benzer kaygılar etrafında birleştirdiğini ve bu konuda ciddi önlemler alındığını göstermektedir. Bu sorunlarla ilgili son bir yılda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Umut ediyoruz ki gelecekte Nüfus Politikaları Kurulumuz, Aile Enstitümüz ve ‘Aile Yılı’ ile çalışmalarımız hız kazanacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Göktaş, Türkiye’de 65 yaş üzeri vatandaşların nüfusun yüzde 10,6’sını oluşturduğunu, doğurganlık hızının ise 1,51 olduğunu kaydederek, bu konuların Türkiye’nin de gündeminde önemli bir yere sahip olduğunu ve gelecekte daha fazla çalışma gerektirdiğini vurguladı.

Göktaş, ayrıca kadınların esnek ve uzaktan çalışma modelleri ile çocuklar için kreş, yaşlılar için bakım modellerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“YADES PROGRAMIMIZLA BERABER İHTİYAÇ DUYAN VATANDAŞLARIMIZA EVLERİNDE DESTEK SUNUYORUZ”

Evde bakım modeline öncelik verdiklerini vurgulayan Mahinur Özdemir Göktaş, “YADES (Yaşlı Destek Programı) kapsamında ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza evlerinde destek sağlıyoruz. Bu alanda öncü çalışmalar yürütüyoruz ve diğer ülke bakanlarının ilgisini çekiyor.” diye konuştu.

Yaşlanan nüfus ve değişen demografik dönüşümün tüm ülkelerin geleceğini ve ekonomisini etkileyeceğini belirten Göktaş, konunun finansman modelinin sürdürülebilirliği, genç nüfus yapısının korunması ve çalışma hayatına devam ettirilmesi açısından emeklilik sistemi açısından büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
OECD Toplantısı: Türkiye’nin Aile Politikaları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!