Sağlık sektöründe ödeme sistemleriyle ilgili yeni bir çalışma devreye girecek. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bu konuda üç bakanlığın ortaklaşa çalışacaklarını duyurdu. Ayrıca, merdiven altı medikal estetik uygulamalarının önüne geçilmesini hedefleyen yeni yönetmeliğin durumu hakkında bilgi verdi. Memişoğlu, botoks gibi uygulamaların hangi koşullarda gerçekleştirileceğine dair ayrıntıları paylaştı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık alanında doğru bilgilendirmeyi sağlamak ve haberciliği geliştirmenin önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen Sağlık Muhabirliği Eğitim Programı’na katıldı. Etkinlikte konuşan Memişoğlu, aile hekimliğinin sağlık hizmetleri açısından kritik bir yere sahip olduğunu belirtti. “Aile hekimliklerine kendi nüfuslarına ait sağlık sorumluluğunu taşımaları gerekliliğini getirdik. Nüfusları bir önceki dönemle kıyasladığımızda daha az hastalanıp daha az ilaç ihtiyacı duyarlarsa, ek bir teşvik ödemesi uygulanmakta. Şu anda 1,5 milyon insanımızın kronik hastalığı aile hekimleri aracılığıyla erken teşhis edildi ve hastalık ilerlemeden kontrol altına alındı” dedi.
“RANDEVU BEKLEME ORANLARIMIZ YÜZDE 60 AZALDI”
Memişoğlu, Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin önemini vurguladı. “Türkiye’de 300’e yakın Sağlıklı Hayat Merkezi bulunuyor. Bu merkezler, diyetisyen, fizyoterapist, diş hekimi ve sosyolog gibi uzmanların hizmet sunduğu, tamamen ücretsiz bir ortam sunuyor. Kanser taramaları, meme kanseri, rahim kanseri ve bağırsak kanseri gibi alanlarda ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Böylece hastanelerle entegrasyon sağlanmaktadır. Aile hekimlerine yönlendirme yaparak hastalarımızı ihtiyaç duydukları hizmete ulaştırmaktayız. Öncelikli hedefimiz koruyucu hekimliği teşvik etmektir. Randevu bekleme oranlarımızı yüzde 60 oranında düşürdük” şeklinde konuştu.
“PAYLAŞTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDAN BİRİ ÖDEME SİSTEMİYLE İLGİLİ”
Özel hastanelerle ilgili mevzuat değişikliği hakkında da bilgi veren Memişoğlu, “Ayaktan teşhis ve tedavi mevzuatını güncelliyoruz. Sağlık meslek mensuplarının tanımlaması 12 yıl önce yapılmıştı ve onların nasıl çalışacağına dair bir düzenleme yapıyoruz. Fizyoterapistler, diyetisyenler ve psikologlar gibi meslek gruplarının sağlık hizmetleri sunma şekillerinin belirlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ödemelerle ilgili ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yürütüyoruz” dedi.
Memişoğlu, yaptığı açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
NEW ‘ESTETIK’ REGULATIONS: “UTHORIZED INDIVIDUALS WILL BE MORE EFFECTIVELY CONTROLLED”
Medikal estetik uygulamalarına yönelik yeni yönetmelik hakkında bir gazetecinin sorduğu soruya Memişoğlu şu şekilde yanıtladı:
“Hekimlerin neler yapabileceği eğitim müfredatlarımıza entegre edilmiş durumda. Uzmanlık eğitimi ile ilgili Tıpta Uzmanlık Kurulu çalışmalarını yürütüyor. Bazı branşlar dışında, belirli sertifikalara sahip hekim gruplarının botoks gibi uygulamaları gerçekleştirmesini sağlama amacı güdüyoruz. Uzmanlık gerektiren uygulamalar ise ilgili uzmanların sorumluluğundadır. Geçmişte sertifikasyonla yapılan basit uygulamalara yönelik yeniden bir çalışma planlıyoruz, böylece uzmanlık gerektirmeyen uygulamalar daha kontrollü hale getirilecek. Merdiven altı uygulamalar artmaması için bu düzenlemeler gerekli.”
“AİLE HEKİMLERİMİZİN YÜZDE 80’I EYLEME KATILMADI”
Bir gazetecinin Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği sonrası gerçekleştirilen iş bırakma eylemi hakkındaki sorusunu yanıtlayan Memişoğlu, “Son iş bırakma eyleminde aile hekimlerimizin yüzde 80’i bu eyleme katılmadı. Dezenformasyona inanmadılar. Eleştiriler kaçınılmaz ancak hekimliği etik değerlerine sahip olanlar açısından son derece kıymetli buluyoruz. Hekimlerin değerli olduğunu biliyoruz ve destekliyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.
“BU DURUM, İNSANI KATLETMEK”
İstanbul ve Ankara’daki sahte alkole bağlı ölümlere yönelik bir soruya ilişkin Memişoğlu, “Eczanelerde olduğu gibi ilaç depolarında ve üretim merkezlerinde de belli miktarda etil alkol kullanılıyor. Bunu yapanın insanlıktan nasibini almadığını düşünüyorum. Bir insan hayatını tehdit edecek gelir sağlarken bunun faydasını nasıl görür? Bu durum insanı katletmek anlamına geliyor.” yanıtını verdi.
(İHA)