Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2009 yılından bu yana uygulanan planlı yargı reformu sürecine dair yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Tunç, “23 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni kamuoyuna açıkladı. Toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda reform irademizi sürekli canlı tutmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde, noterlik hizmetlerine yönelik yapılacak hedefleri paylaşan Bakan Tunç, noterlik işlemlerinin dijitalleşmesine ilişkin düzenlemelerin de hayata geçirileceğini bildirdi. Dijitalleşme sayesinde, noterlik hizmetlerinin daha hızlı ve güvenilir bir biçimde sunulacağını vurguladı.
Noterlerin adalete erişim ve hukuk güvenliği bakımından kritik bir rol üstlendiğini belirten Bakan Tunç, noterlik işlemlerinin resmiyet kazanması sayesinde hukuki uyuşmazlıkların önemlice azaldığını ifade etti. Ayrıca, hukuk fakültesi mezunlarının noter yardımcısı olarak görev alabilecekleri yeni bir sistemin oluşturulmasının hedeflendiği bilgisini paylaştı.
“Noterlik Kanunu, güncel ve toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden düzenlenecek, böylece noterlerimizin etkinliği artırılacaktır. Yenilikler arasında, vasiyetnamenin açılması, mirasçı atama belgesinin verilmesi, tevdi yerinin belirlenmesi, ortak konuta davet gibi bazı çekişmesiz yargı işlemlerinin yanı sıra, henüz dava açılmamış durumlarda delil tespitinin de noterlikler tarafından yapılmasına olanak tanınacaktır” dedi. Bununla birlikte, hukuki güvenliğin artırılması amacıyla belli bir tutarı aşan veya özel nitelik taşıyan bazı sözleşme ve işlemler için noter onayı alınmasını teşvik eden düzenlemelerin yapılacağına dikkat çekti. Ayrıca, noterliklerde ‘Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin yaygınlaştırılması, noterler tarafından düzenlenen belgelerde karekod uygulaması, kıymetli evrak ve banka protestolarının elektronik ortamda yapılması ve ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ (UTTS) ile noterlikler arasındaki entegrasyon gibi projelerin de hayata geçirileceği aktarıldı.