Nesli 12 bin yıl önce tükenmiş olan ulu kurtlar, yeniden diriltildi. Bu önemli gelişme, dünya gündeminde geniş yankı uyandırdı. Kayıp türleri geri getirmeyi amaçlayan Colossal Biosciences araştırmacıları, soyu tükenmiş ulu kurtların fosillerinden yararlanarak, DNA ve gen düzenleme teknolojisi ile bu kutlu süreci gerçekleştirdiler. Bilim dünyasındaki bu çığır açan adım, medyada büyük bir ilgiyle karşılandı.
ABD’de gizli ve güvenli bir ortamda tutulduğu ifade edilen kurt yavruları, 3 ile 6 ay arasında bir yaş aralığına sahip olup, Romulus, Remus ve Khaleesi isimleriyle anılıyor. Özellikle Game of Thrones dizisindeki güçlü lider Daenerys Targaryen’in unvanından ilham alınarak verilen Khaleesi ismi, kamuoyunda hemen benimsenmiş durumda.
Uzun beyaz tüyleri ve kaslı çeneleriyle dikkat çeken kurtyavruları, şu an yaklaşık 80 kiloya ulaşmış durumda. Büyüdüklerinde ise 140 kiloya kadar çıkmaları bekleniyor.
Colossal araştırmacıları, fosillerden elde ettikleri antik DNA’ları inceleyerek, ulu kurtların belirgin özelliklerini keşfetti. 13 bin yıllık bir kurt dişinin yanı sıra, doğal tarih müzesi koleksiyonundaki 72 bin yıllık bir kafatası parçası üzerinde çalıştılar. Ardından, uygun genetik kodlamayla sadece 62 gün içinde genetiği değiştirilmiş yavruların dünyaya gelmesini sağladılar.
Ulu kurt (Aenocyon dirus), Pleistosen döneminde Kuzey ve Güney Amerika’da yaşayan, gri kurttan daha büyük ve güçlü bir tür olarak biliniyordu. Ortalama 120 kilogram ağırlığında olan bu yırtıcılar, büyük dişleri ve güçlü çeneleri sayesinde bison, tembel hayvan gibi avları hedef alıyordu. Son Buzul Çağı’nın sona ermesiyle birlikte yok olan bu tür, şimdiye kadar yalnızca fosillerle hatırlanıyordu.
X’in sahibi Elon Musk, nesli tükenen kurtların geri getirilmesine atıfta bulunarak bir paylaşımda bulundu ve yanına fotoğraflarını ekledi. Musk, “Lütfen minyatür bir evcil hayvan yünlü mamut yapın” diyerek ilginç bir istekte bulundu.