NASA’nın 45 Yıllık Yolculuğunda Müthiş Dönüş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA, Voyager 1 uzay aracının 6 aylık iletişim sorununun ardından bilimsel faaliyetlerine geri döndüğünü duyurdu. 1977 yılında insansız uzay araçları Voyager 1 ve Voyager 2, ABD Voyager programı kapsamında fırlatıldı. Bu araçlar, Dünya’dan en uzağa yolculuk yapan uydular olarak tarihe geçti. Jüpiter ve Satürn’ü incelemek için tasarlanan Voyager araçlarının 5 yıl dayanması hedefleniyordu. Ancak bu araçlar, planlanandan fazlasını yaparak yaklaşık 45 yıldır uzayda yolculuk yapıyor.

NASA’nın Voyager 1 sondası, Dünya’ya herhangi bir bilimsel ya da sistem verisi iletemiyordu. 1977 yılında fırlatılan 46 yaşındaki uzay aracı komutları alabiliyor ama bilgisayarlarında bir sorun yaşıyordu. Ancak Nisan ayında, 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’den tekrar anlaşılır sinyaller gelmeye başladı ve Mayıs ayında bilimsel veri toplama görevine başlandı. Bu sayede, 1977’de fırlatılan uzay aracı, 6 aylık kesintinin ardından tam olarak veri toplama faaliyetlerine yeniden başlamış oldu.

Voyager 1’deki teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. Uzay aracı, normal operasyonlarına geri dönmüş olsa da arızaların hala tam olarak giderilemediği bildirildi. Ayrıca, NASA, yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NASA’nın 45 Yıllık Yolculuğunda Müthiş Dönüş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!