NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) astronotların sağlığını tehlikeye atabilecek “Enterobacter bugandensis” adlı bakterinin 13 türünü tespit etti. Uzay İstasyonu, alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş yaşanabilir bir uzay üssüdür ve çeşitli bilimsel ve uzay araştırmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu devasa yapıda zaman zaman bazı sorunlar meydana gelebilmektedir.
Araştırmacılar, kan enfeksiyonlarıyla ilişkili olan ve astronotların sağlığını riske atabilen “Enterobacter bugandensis” adlı bakterinin 13 farklı türünü UUİ’de keşfettiler. Yüksek karbondioksit seviyeleri gibi ekstrem koşullar, bakterileri mutasyona uğratmış ve mikro yer çekimi, antibiyotiklere karşı direnç kazanmalarına neden olmuş olabilir.
Uzmanlara göre, bu bakteri bebeklerde görülen ve neonatal sepsis adı verilen ciddi kan enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bilim insanları, mikroorganizmaların uzay istasyonunun aşırı koşullarında nasıl hayatta kalabildiklerini araştırarak, bu çalışmanın astronotların sağlığı için etkili önlemler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti.