Microsoft, yapay zeka alanındaki araştırmaları desteklemek amacıyla özel olarak geliştirdiği yeni Windows 11 bilgisayar serisi olan Copilot+ PC’lerde “Recall” adındaki yenilikçi yapay zeka aracını tanıttı.
Bu özellik, bilgisayar kullanıcılarının yaptıkları her etkinliğin ekran görüntülerini otomatik olarak alarak geçmiş faaliyetlerine kolayca geri dönmelerine imkan sunuyor.
Ancak “fotoğrafik hafıza” olarak adlandırılan bu yetenek, potansiyel gizlilik ihlalleri ve veri güvenliği riskleri nedeniyle geniş bir tartışma platformuna yol açtı.
TEPKİLER NEDENİYLE DURDURULMUŞTU
Recall özelliği ilk kez Mayıs 2024’te duyurulmuştu. Ancak, gizlilik endişeleri nedeniyle gelen yoğun tepkiler sonrası kısa süre içinde kullanımdan kaldırıldı.
Güvenlik araştırmacıları, ilk sürümde ekran görüntülerinin şifrelenmemiş bir veritabanında izlendiğini belirleyerek, bu durumun kullanıcıları siber saldırılara karşı savunmasız bıraktığını ortaya koydu.
Ayrıca, Tom’s Hardware tarafından gerçekleştirilen bir inceleme, Recall özelliğinin hassas verileri filtrelemesine rağmen kredi kartı numaraları ve sosyal güvenlik numaraları gibi bilgilerin sıklıkla kaydedildiğini göstermişti.
MICROSOFT’UN GÜVENLİK GÜNCELLEMELERİ ENDİŞELERİ GİDERDİ Mİ?
Microsoft, gelen olumsuz tepkilerin ardından Recall özelliğinde önemli düzenlemelere gitti. Artık ekran görüntülerinin saklandığı veritabanı şifrelenmiş durumda.
Bunun yanı sıra, özellik varsayılan olarak kapalı geliyor ve kullanıcıların ekran görüntülerinin kaydedilmesini seçmeleri gerekecek; önceki sistemde ise kullanıcılar özelliği manuel olarak devre dışı bırakmak zorundaydılar. Kullanıcılar, istedikleri zaman Recall özelliğini duraklatma imkânına da sahip.
En büyük kaygılardan biri, bu özelliğin ekran üzerindeki tüm aktiviteleri kaydetmesi nedeniyle, kullanıcıyla iletişimde bulunan kişilerin özel mesajlarının bu yolla kaydedilmesi ihtimali. Bu durum, yalnızca kullanıcının gizliliğini değil, aynı zamanda etkileşimde bulunduğu üçüncü şahısların gizliliğini de tehlikeye atabilir.