UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ve 21 Mart’ta başlayan 485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinde, geleneksel yöntemler ile 8 ton Mesir Macunu üretimi kadınların maharetleriyle sürdürülmektedir. Nevruz Bayramı’nın coşkusu ile birlikte, bu geleneğin yaşatılması amacıyla festival şenlikleri düzenlenmektedir.
Festivalin başlangıcında yapılan temsili karma töreninin ardından, mesir macunu yapımına devam edildiğine dikkat çeken Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kadınların emeğiyle üretimin kesintisiz şekilde sürdüğünü belirtti. 27 Nisan tarihinde saçım töreni gerçekleştirilecek olan 8 ton mesir macununun hazırlanma aşaması büyük bir titizlikle sürmekte.
“HERKESİ KUTLAMALARIMIZA BEKLİYORUZ”
Başkan Tanık, “485. kez kutlanacak olan Mesir Festivali, 22-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreni ile sona erecektir. Valilik, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile derneğimiz olarak bu yıl da kültürel mirasımızı yaşatmak adına çalışmalara başladık. Geçen yıl 7 ton mesir macunu saçılmıştı, bu yıl hedefimiz 8 ton. Mesir, Manisa’nın önemli bir sembolü haline gelmiştir ve etkinlikte insanların bir araya gelmesi, bayram havası içinde büyüleyici bir atmosfer yaratmaktadır. Sosyal ve kültürel etkinliklerle dolu bir program hazırladık. Festivaller, kültürel zenginliklerimiz ile turizmimizin canlanmasına katkı sağlamaktadır. 485. festivalimizi kazasız belasız kutlayacağımıza inanıyorum. Tüm katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkürlerimi sunuyor, herkesi festivalimize davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
DUA GÜNÜ 25 NİSAN’DA YAPILACAK
Başkan Tanık, 485. Uluslararası Mesir Macunu Festivalinin 27 Nisan Pazar günü saçım töreni ile tamamlanacağını vurgularken, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 ton mesir macununun şifa duasının okunacağını hatırlattı. “Saçım töreni 27 Nisan Pazar günü olacak, ancak öncesinde 25 Nisan Cuma günü, her yıl gerçekleştirdiğimiz şekilde dua töreni yapılacak. Bu gelenekselleşmiş bir uygulama. 27 Nisan’da saçılan mesir macunlarının hepsi hazırlığımız tamamlanmış olacak. Protokol eşliğinde, derneğimizin üretim tesisinde ikram edilecek olan mesir macunlarımıza dua edilecektir. İnsanlar, Sultan Camii’nden dağıtılan mesir macunlarının bereketli olduğuna inanıyor. Bu anlayış doğrultusunda, şifalı mesir macunlarımızı halkımızla buluşturmuş olacağız.” dedi.
KADINLARA İSTİHDAM FIRSATI SUNUYOR
Mesir üretiminin kadın istihdamına katkıda bulunduğunu da belirten Başkan Tanık, derneğin üretim tesisinde 20 yılı aşkın süredir çalışan kadınlar tarafından yıl boyunca mesir macunu üretimi yapıldığını söyledi. 20 yıldır bu süreçte görev aldığını ifade eden Fatma Suna, “Burada çalışmak benim için bir onur. Festival için hazırlık yapmak, şifa dağıtmak gerçekten heyecan verici. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz.” dedi. 21 yıldır mesir macunu üretiminde çalışan Birgül Arda ise, “Halkımıza şifa dağıtabilmek bizler için çok anlamlı.” açıklamasında bulundu. Fatma Arslan ise geleneklere uygun şekilde ürettikleri mesir macununun herkese şifa getirmesini diledi.
MESİR MACUNUNUN TARİHİ
Mesir macunu, 41 farklı baharat ve şifalı ot karışımından oluşan eşsiz bir lezzettir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalığı nedeniyle dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Sonrasında halk arasında büyük bir ilgi görmüş ve dağıtılmaya başlanmıştır. Günümüzde Mesir Macunu, 21 Mart’ta Manisa’daki Sultan Camii Darüşşifasında yapılan dua töreni ile hazırlanmakta ve devamında çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler ile kutlanan Mesir Şenlikleri’nin son gününde (Pazar) halka saçılmaktadır. Mesir macununun bilinen özellikleri arasında, hoş lezzeti ve kokusu, vücuda güç vermesi, sinirleri yatıştırması ve birçok sağlık faydası bulunmaktadır.
MESİR MACUNUNDAKİ 41 ÇEŞİT BAHARAT
485 yıldır özenle hazırlanan mesir macununda yer alan baharatlar şunlardır: “Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu ve karahalile.”