Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 30 Ocak 2024 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesinin verdiği kararın okunması ve TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış olan itiraz sonrası çıkan “yok hükmünde” kararını, TBMM Genel Kurulu’nda kamuoyuna sundu.
AK PARTİLİ VEKİLLER GENEL KURUL’U TERK ETTİ
Kararın okunması esnasında bazı AK Parti milletvekilleri Genel Kurul’u terk ederken, diğerleri ise “Bu yaptığınız çok yanlış” ifadeleriyle tepkilerini dile getirdi.
Karar sonrasında CHP’li milletvekilleri alkışlarla destek verirken, AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, bazı AK Parti milletvekilleriyle birlikte “Bu yaptığınız çok yanlış” diyerek sert bir karşılık verdi. Bu gelişmeler, AK Parti ve CHP’li milletvekilleri arasında bir gerginliğe yol açtı.
CHP’Lİ İSİMDEN AÇIKLAMA
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Gezi Parkı davası kapsamında cezaevinde bulunan Can Atalay’la ilgili kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının yankılarını değerlendirerek, “Şu anda Meclis’in gündeminde Atalay’ın AYM kararına uygun olarak tahliye edilmesi ve görevine geri dönmesi konuları vardır ve bu sorumluluk öncelikle Meclis Başkanvakamıza aittir.” dedi.
TUTANAKLARDAN ÇIKARILDI
TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca’nın, Gezi davasında hüküm giymiş olan Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin kararını Genel Kurulda okuttuğu bölümler Meclis tutanaklarından kaldırıldı.
AK PARTİLİ USTA: “KARACA’NIN MECLİS BAŞKAN VEKİLLİĞİ GÖREVİNİN SONLANMASINI TALEP EDİYORUZ”
AK Parti Üyesi Usta, partisinin milletvekilleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu’nun Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle 2 gün tatil kararı almak üzere toplandığını açıkladı. Usta, TBMM’nin millet iradesinin yansıma yeri olduğunu belirterek, “Bugün Genel Kurul’da anayasal sınırlar ve iç tüzük açıkça ihlal edilmiştir. İç tüzüğün ilgili maddesine göre oturum sırasında başkanlık makamı ve katip üyelikler boş bırakılamaz.” dedi.
“BAŞKAN TARAFINDAN GÜNDEME ALINMAYAN HUSUS, GENEL KURUL’A SUNULAMAZ”
Usta, Meclis Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca’nın iç tüzüğe aykırı bir tutum sergilediğini ifade ederek, “Meclis Başkanı tarafından gündeme alınmayan herhangi bir konu Genel Kurul’a sunulamaz. Sayın Gülizar Biçer, bu konuyu çok iyi bilmesine rağmen iç tüzüğü ihlal etmiştir.” şeklinde konuştu.
“DİVAN’DA TARAFSIZ OTURMAYI BECEREMEDİ”
Usta, CHP grubunun bilinçli bir şekilde hareket ettiğini dile getirerek, Genel Kurul’a kalabalık bir şekilde geldiklerini ve katip üyemizin yerini doldurduklarını belirtti. “Tüm bunlar, Meclis iradesine ve anayasa ile iç tüzüğe aykırı bir eylem olarak karşımıza çıkmıştır.” dedi.
“DİĞER SİYASİ PARTİLERİN HABERİ YOK”
Usta, CHP’nin bu davranışının cuntacı bir tutum sergilediğini belirterek, Gülizar Biçer Karaca’ya görevi bırakması yönünde bir çağrıda bulundu. Diğer siyasi parti gruplarının da bu durumdan haberdar olmadığını aktaran Usta, TBMM’nin seçilmiş insanların görev yaptığı en önemli organ olduğunu vurguladı.
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: “YETKİLERİMİ KULLANACAĞIM”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Danışma Kurulu’ndan çıkan ortak iradeye rağmen, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Anayasa’ya ve İçtüzük’e aykırı bir şekilde hareket ettiğini belirterek, “Bu tutum hukuken yok hükmündedir. TBMM saygınlığını korumak adına gerekli yetkilerimi kullanacağım.” dedi.