NASA, Mars’tan Dünya’ya kaya ve toprak örnekleri getirmenin maliyetini düşürmek için yeni yöntemler arıyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Perseverance (Azim) aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatıldı ve 18 Şubat 2021’de kızıl gezegendeki Jezero Krateri’ne indi. Bu araç, Mars’taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars’ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştırmak için gönderildi. Ayrıca çeşitli örnekler topluyor. NASA, bu örnekleri 2030 yılında Dünya’ya getirmeyi planlıyor ve bu amaçla Lockheed Martin Space ile anlaştı.
Mars Numune İade Programı kapsamında, getirdiği numunelerle insanlı yolculuklar için önemli bilgiler sağlayacak olan MAV isimli roket geliştirilecek. Program, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ortaklaşa yürütülecek. Perseverance aracının topladığı numuneleri alacak olan MAV, daha sonra Earth Return Orbiter (ERO) aracıyla birlikte numuneleri Dünya’ya getirmek için yola çıkacak.
Mars’tan örnek getirme süreci oldukça karmaşık ve masraflı olduğundan, henüz beklenenden yavaş ilerliyor. Programın maliyeti 11 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. NASA Başkanı Bill Nelson, bu durumu “fazla maliyetli ve oldukça geç” olarak nitelendirirken, NASA’nın yeni fikirlere açık olduğunu vurguladı. Örneklerin 2040’ta astronotların Mars’a gitmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Perseverance keşif aracı, Mars’taki Jezero Krateri’ndeki antik göl varlığını doğruladı ve 24 örnek topladı. Mars’tan kaya örneği getirme görevi, NASA için zorlu bir süreç olarak kabul ediliyor ve Dünya’ya getirilebilmesi için yüksek bir bütçe gerektiriyor.