Mars’ta yaşam izlerini araştırmak amacıyla atılan önemli bir adım, bilim insanları tarafından duyuruldu. NASA’nın Curiosity uzay aracı tarafından 2013 yılında Mars’ın Gale Krateri’nde tespit edilen bir kaya örneğinde, şimdiye kadar keşfedilen en büyük organik moleküllerin bulunduğu belirtildi.
Bu organik yapıların, yaklaşık 3.7 milyar yıl önce Mars’ta mevcut olan bir gölün tortularında bulunan yağ asitlerinin parçalanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
YAŞAMIN KİMYASAL İZLERİ
Keşfedilen moleküller, alkanlar olarak adlandırılan ve karbon atomlarının zincirlerini hidrojen atomlarıyla bağlayan hidrokarbonlardan oluşmaktadır.
Fransa’daki Laboratoire Atmosphères et Observations Spatiales’den astrokimyacı Caroline Freissinet, bu buluşun Mars’ta geçmişte yaşamın var olup olmadığına dair kimyasal izleri tespit etme şansı sunduğunu belirtti.
Curiosity, 2012 yılında 154 kilometre uzunluğundaki Gale Krateri’ne iniş yaptı. Bu krater, geçmişte bir göl tarafından kaplanmış olması nedeniyle, yaşanabilirlik belirtileri aramak için umut verici bir alan olarak öne çıkmıştır.
2013 yılında Curiosity, “Cumberland” adıyla bilinen bir kayadan alınan çamur taşı örneğinde bu molekülleri tespit etti.
ORGANİK MOLEKÜLLERİN ANALİZ EDİLDİ
Organik moleküller, Curiosity’nin Mars’ta Örnek Analizi (SAM) araç seti tarafından keşfedildi. Gezici, kaya örneğini delip SAM’e iletti ve burada 1.000 derece Santigrat’a kadar ısıtıldı.
Bu işlem, örnekten salınan gazların ayrıştırılmasının yanı sıra yaşam için kritik öneme sahip elementlerin (karbon, nitrojen, oksijen, fosfor ve kükürt) tanımlanması amacıyla yapıldı.
Freissinet ve ekibi daha önce Cumberland örneğinde metan ve klor ya da kükürt içeren organik moleküllerin keşfine öncülük etmişti. Ancak bu yeni çalışmaya kadar Mars’ta bulunan en büyük organik moleküller sadece altı karbon atomu uzunluğundaydı.
Yeni analizlerde ise dekan (10 karbon atomu ve 22 hidrojen atomu), undekan (11 karbon atomu ve 24 hidrojen atomu) ve dodekan (12 karbon atomu ve 26 hidrojen atomu) gibi daha büyük alkanların keşfi yapıldı.
Dodekan, Mars’ta tespit edilen en büyük alkan olmasına karşın, Dünya’daki en büyük alkanlarla karşılaştırıldığında hala küçük kalmaktadır.