Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Joe McNeil liderliğindeki bir araştırma ekibi, Mars’ın kuzey ovalarında yer alan binlerce tepe ve höyüğün kil mineralleri içerdiğini belirledi.
Bu kil mineralleri, akan suyun kayalarla etkileşimi sonucu meydana geliyor ve Mars’ta bir dönem geniş bir okyanusun bulunduğuna dair önemli bir ipucu sunuyor.
MARS’IN İKİ YÜZÜ
Mars, iki farklı yüzey yapısına sahip bir gezegendir. Güney yarımkırede antik ve kraterlerle dolu dağlık alanlar bulunurken, kuzey yarımkırede ise düz ve aşınmış ovalar yer alıyor. Kuzey ovalarının, geçmişte büyük bir su kütlesiyle kaplı olduğu düşünülmektedir.
15 BİN HÖYÜK İNCELENDİ
McNeil’in ekibi, 15 binden fazla tepe ve höyüğü inceledi. Bu höyükler, 1,640 feet (500 metre) yüksekliğe kadar ulaşabilmekte ve kil mineralleri açısından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı.
NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı’ndaki HiRISE ve CRISM aletleri ile ESA’nın Mars Express ve ExoMars İz Gazı Yörünge Aracı’ndan elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler ve spektral veriler, höyüklerin katmanlı tortulardan oluştuğunu ve kil minerallerinin 1,150 fit (350 metre) derinliğe kadar uzandığını gösterdi.
ESKİ BİR OKYANUSUN İZLERİ
McNeil, “Bu durum, yüzeyde uzun bir süre boyunca önemli miktarda su bulunduğunu gösteriyor. Bunun geçmişte Mars’taki bir kuzey okyanusuyla ilişkili olma ihtimali var, ancak bu konu hala tartışmalı.” şeklinde değerlendirdi.