Avustralya’nın Başbakanı Anthony Albanese’in hükümeti, Tazmanya eyaletindeki Macquarie Adası’nda somon çiftliğini korumak üzere bir yasa tasarısı getirdi. Ancak bu tasarı, Senato’da tartışmalara neden oldu.
Yeşiller Partisi’nden senatör Sarah Hanson-Young, yasaya yönelik eleştirilerini dile getirirken, hükümeti “zehirli ve kirletici somon endüstrisini” desteklemekle suçladı. Hanson-Young, çevre koruma yasalarını ihlal ettiklerini belirtirken, çarpıcı bir şekilde kürsüye plastik bir torba içinde somon balığı getirerek dikkat çekti.
İşçi Partisi senatörü Jenny McAllister’a yönelen eleştirilerinde Hanson-Young, “Seçim öncesinde çürümüş, kokuşmuş bir somon balığı için çevrecilik kimliğinizi mi sattınız?” şeklinde ifadeler kullandı. Bu durum, parlamentoda oldukça rahatsız edici anlar yaşanmasına yol açtı.
Senato Başkanı Sue Lines, bu durum karşısında senatör Hanson-Young’ı balığı kaldırması yönünde uyarıda bulundu. Somon çiftliklerine yönelik eleştiriler, bölgedeki ekosistemi tehdit eden bir yasa tasarısının getirilmesiyle tekrar gündeme geldi.
Tartışmalı yasa, Tazmanya’nın batı kıyısında yer alan ve Dünya Mirası listesinde bulunan Macquarie Adası’ndaki somon endüstrisinin korunmasına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Başbakan Albanese’nin İşçi Partisi, bu yasa tasarısını Tazmanya’daki somon çiftçiliğini sürdürülebilir kılmak için gerekli bir adım olarak değerlendiriyor.
Öte yandan, çevre grupları ve Yeşiller Partisi, somon endüstrisinin yarattığı besin ve kimyasal kirliliğinin, Tazmanya’daki nesli tükenme tehlikesi altındaki Maugean vatoz balığı da dahil olmak üzere deniz canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu konusunda duyarlılık gösteriyor. İlgili uzmanlar, bu bölgede gerçekleştirilen çiftlik balıkçılığının oksijen seviyelerini düşürerek Maugean vatoz balığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtiyor.