Londra’da binlerce kişi, hükümetin kamu harcamalarında yaptığı kesintilere ve refah sisteminde gerçekleştirdiği reformlara karşı sokakata döküldü.
Gösteri, “The People’s Assembly” isimli kampanya grubunun öncülüğünde gerçekleştirildi.
Etkinliğe katılanlar arasında sendikacılar, aktivistler ve çeşitli kampanya temsilcileri yer aldı.
MİLLETVEKİLLERİ KONUŞMA YAPTI
Whitehall’da düzenlenen mitingde, milletvekilleri Jeremy Corbyn ve Diane Abbott da görüşlerini paylaştı.
Eylemin amacı, hükümete güçlü bir mesaj vererek kesintilerden en çok etkilenen grupların sesini duyurmak olarak ifade edildi.
“ZENGİNİ VERGİLENDİRİN, KESİNTİYİ DURDURUN”
Gösteri sırasında protestocular, “Zengini vergilendirin, kesintileri durdurun – savaşa değil refaha bütçe”, “Nükleer silah yerine hemşire” ve “Savaşı değil, kesintiyi kesin” gibi pankartlar taşıdı.
Eylemciler, kış yakıt ödemelerinin kaldırılması, iki çocuk kuralının sürdürülmesi, PIP (kişisel bağımsızlık ödeneği) ve evrensel krediye erişimin kısıtlanması gibi uygulamaların toplumda eşitsizliği artırdığını dile getirdi.
HALKIN HİZMETLERE ERİŞİMİ TEHLİKEDE
The People’s Assembly sözcüsü, kamu hizmetlerinin içinde bulunduğu krizi aşmak için “mali kurallara körü körüne bağlılığın” sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, “Gerçek zor kararlar, zenginlerin gizli servetlerinin vergilendirilmesi, adil ücret, kamu hizmetlerine yatırım ve NHS’in güçlendirilmesiyle alınır” ifadelerine yer verildi.
FARKLI GRUPLAR ORTAK TALEPLERLE YÜRÜDÜ
Yürüyüşe, Ulusal Eğitim Sendikası, Yeşiller Partisi, Devrimci Komünist Parti ve Raylı Ulaşım ve Denizcilik Sendikası (RMT) gibi birçok grup destek verdi.
Etkinlik, sağlık, engelli hakları, barınma ve refah sistemine yatırım yapılması çağrısında bulunan toplulukları bir araya getirdi.
“AYRIMCILIĞA, YOKSULLUĞA VE NEFRETE KARŞI YÜRÜYORUZ”
The People’s Assembly, ülkenin aşırı sağa kayışına, ırkçılığa ve siyasi başarısızlıklara dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
İnsanların yaşam kalitesinin arttığı, kırılgan kesimlerin gözetildiği ve çocuk yoksulluğunun ortadan kalktığı bir toplum hayal ediyoruz. 7 Haziran’da, eğitim, NHS, refah, mülteciler ve çocuklarımızın gelişebileceği bir gelecek için yürüyüş düzenliyoruz.
Gösterinin ardından yapılan açıklamalarda, mücadelenin devam edeceği ve tasarruf politikalarına karşı kamuoyu baskısının artırılacağı belirtildi.