Fransa’da Emmanuel Macron’un başkanlık yarışı içerisindeki rakibi Marine Le Pen hakkında kritik bir karar alındı. Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen’i yolsuzluktan suçlu bulurken, beklenmedik bir şekilde mahkeme salonunu terk etti. Le Pen için siyasetten men cezası talep ediliyor.
Paris Ceza Mahkemesi, 2022 yılında başlamış olan davada kararını açıkladı. Le Pen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önceki seçimlerdeki en büyük rakibi olarak biliniyor ve şu anda 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeniden aday olmayı planlıyor.
CUMHURBAŞKANI ADAYI LE PEN HAKKINDA VERİLEN “YOLSUZLUK” HÜKMÜ
Mahkeme, Le Pen ve dört Avrupa Parlamentosu üyesinin yolsuzluktan suçlu bulunduğunu duyurdu. Davanın sonuçları, Le Pen’in gelecekteki siyasi kariyerini ciddi şekilde etkileyebilir.
SİYASETTEN MEN CEZASI TALEBİ
Paris Savcılığı, mahkemenin yargıçlarının temyiz sürecini beklemeden, aşırı sağcı politikacı için 5 yıl süreyle seçim yasaklarının hemen uygulanmasını talep etti.
Mahkeme, Le Pen’e 5 yıllık siyasetten men cezası ve 4 yıl hapis cezası ile birlikte 100 bin avro para cezası verdi. Ancak cezanın 2 yılı ertelendi.
MAHKEME SALONUNU TERK EDİŞİ
Aşırı sağcı siyasetçi Le Pen, okunan hükmü dinlemeden mahkeme salonunu terk etti. Dava boyunca suçsuz olduğunu savunan Le Pen’in kararı temyiz edeceği bekleniyor.
KARARA GELEN TEPKİLER
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Le Pen’i destekleyerek mahkeme kararını eleştirdi. Orban, “Je suis Marine (Ben Marine’im)” ifadesiyle durumu kınadı.
Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in Genel Sekreteri Jordan Bardella, davanın sonucunun adaletsiz olduğunu belirterek “Bugün mahkum edilen sadece Marine Le Pen değil, Fransız demokrasisidir.” ifadelerine yer verdi.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de yaptığı paylaşımda Le Pen’e destek verdi ve Paris mahkemesinin kararını eleştirdi. Salvini, “Seçmenlerin fikrinden korkanlar sıklıkla mahkemelerden destek buluyor.” dedi.
CEZANIN TEMYİZ SÜRECİ BEKLENMEDEN UYGULANIRSA ADAY OLAMAYACAK
Bazı Fransız hukukçuları, Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki bir yerel siyasetçi için vermiş olduğu kararın, Le Pen üzerindeki etkisinin olabileceğini belirtiyor. Bu durumda mahkemenin, temyiz sürecini beklemeden cezayı uygulayabilir.
Eğer yargıçlar, Anayasa Mahkemesi’nin kararını referans alarak temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına karar verirse, Le Pen, 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayabilir.
Bazı hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın sadece yerel yetkililerle sınırlı olabileceğini ve dolayısıyla Le Pen’in davasına uygulanamayacağını da savunuyor.
NE OLMUŞTU?
Le Pen’in Avrupa Parlamentosu milletvekilliği dönemi sırasında, 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri sunarak fonları kötüye kullandığı iddia ediliyor. Fransa’da, Le Pen’in de içinde bulunduğu bazı milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda “hayali istihdam” oluşturdukları sebebiyle 2015’te soruşturma açılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve bazı partililerin AB fonlarının usulsüz kullanımı nedeniyle dava açılmasını talep etmişti. 2018 yılında ismini Ulusal Birlik (RN) olarak değiştiren partinin yöneticileri, 2024’te Paris Ceza Mahkemesi’nde bu suçlamadan yargılanmaya başlayacak.