Fransa ve dünya genelinde dikkate değer bir merakla takip edilen yolsuzluk davasında nihai karar verildi.
Fransız siyasetçi Marine Le Pen, 2004-2016 yılları arasında bazı parti üyeleriyle birlikte “hayali istihdam” yarattıkları iddialarıyla yargılanıyordu.
Paris Ceza Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği döneminde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri üzerinden AP fonlarıyla maaş ödediği iddiası ile yargılanan Le Pen’in, Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullandığını tespit etti.
YOLSUZLUKTAN SUÇLU BULUNDULAR
Mahkeme, 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olma niyetini açıklayan Le Pen ile birlikte 8 Avrupa Parlamentosu (AP) üyesini, yolsuzluktan suçlu buldu.
Paris Savcılığı, mahkemenin itirazlarının ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine, aşırı sağcı lider için talep ettikleri 5 yıllık seçimlerden men yasağının derhal uygulanmasını talep etti.
5 YIL HAPİS VE SİYASETTEN MEN İSTEMİ
Savcılık, Le Pen için 5 yıl hapis cezası, 5 yıl siyasetten men ve 300 bin avro para cezası uygulanmasını istemiş durumda.
Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin yakın zamanda verdiği karar doğrultusunda, bir yerel siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasını onaylayan kararın, AB fonlarını zimmetine geçirmekle yargılanan ve temyiz süreçlerini başlatma ihtimali bulunan Le Pen için de geçerli olabileceğine işaret ediyor.
CEZA İNFAZ EDİLİRSE ADAY OLAMAYACAK
Yargıçların Anayasa Mahkemesi kararına dayanarak temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına karar vermesi halinde, Le Pen 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışma şansını kaybedecek.
Diğer yandan, bazı hukuk uzmanları, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın yalnızca yerel yetkililerle sınırlı olabileceğini ve Le Pen’in davasına uygulanamayacağını savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, 2024’te kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan Fransız kolonisi Mayotte’un eski yerel yönetim üyesi Rachadi Saindou’nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasına dair verilen kararın yasalara uygun olduğuna hükmetmişti.
NE OLMUŞTU
Le Pen’in AP milletvekilliği döneminde, 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri için AP fonları üzerinden maaş ödendiği iddiaları ortaya atılmıştı.
1997 yılında kurulan, önceki adıyla Ulusal Cephe Partisi’nden seçilmiş bazı Avrupa Parlamentosu milletvekilleri üzerine 2004-2016 yılları arasında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları yönünde 2015 yılında soruşturma başlatıldı.
Paris Savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil, partinin bazı AP üyeleri hakkında AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti.
Parti, 2018 tarihinde ismini değiştirerek Ulusal Birlik (RN) adını almış ve Le Pen ile birlikte babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 27 üyeye yönelik AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılama süreci Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde başlamıştı.