Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, nükleer savunma kapasitesini sürekli olarak geliştirme gerekliliğini “askeri ve siyasi değişmez görev” olarak tanımladı. Kim, yetkililere nükleer stratejik kapasiteyi güçlendirme ve nükleer üretimi artırma talimatı verdi.
“KRİTİK ÖNEMDE”
Kuzey Kore’nin 20 Ocak 2021’de ABD’de görevi devralan Donald Trump yönetimiyle ilişkileri merak edilirken, Pyongyang cephesinden önemli bir adım geldi. Kuzey Kore yönetimi, Kim Jong-un’un bir nükleer malzeme üretim tesisini ve Nükleer Silahlar Enstitüsü’nü denetlediğini açıkladı.
Kim, nükleer malzemelerin üretim süreçleri ve Nükleer Silahlar Enstitüsü’nün 2025 hedefleriyle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Yaptığı konuşmada, 2025’in ülkenin nükleer gücünün gelişiminde “kritik” bir dönem olduğunu belirtti.
Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesinin artış gösterdiğini dile getiren Kim, “Barış ve güvenliğin güç yoluyla garanti altına alınması, en doğru ve değişmez seçenektir” şeklinde konuştu.
“NÜKLEER SAVUNMA TEK SEÇENEK”
Kore Yarımadası ve çevresindeki güvenlik koşullarının giderek zorlaşmasına dikkat çeken Kim, “Düşmanları caydırma yolu, mutlak güç bildiri veya sloganlarla değil, savunma kapasitesinin geliştirilmesi ve bilimsel ilerleme ile sağlanır” ifadesini kullandı.
Kuzey Kore’nin mevcut koşullarda tek vazgeçilmez seçeneğinin “nükleer savunma kapasitesini kalıcı olarak güçlendirmek” olduğunu vurgulayan Kim, ülkenin yalnızca bugünü değil, geleceğini de düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Kim, nükleer savunma kapasitesini sürekli olarak geliştirme görevinin “askeri ve siyasi değişmez bir sorumluluk” olduğunu belirterek, stratejik nükleer kapasiteyi daha fazla güçlendirmek ve nükleer üretimi artırmak amacıyla direktifler verdi.
TRUMP KUZEY KORE’Yİ “NÜKLEER GÜÇ” OLARAK TANIMLAMIŞTI
ABD Başkanı Donald Trump, görevi devralmasının ardından Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak tanımlamış ve Kim Jong-un hakkında, “Sanırım Beyaz Saray’a geri döndüğümü görünce mutlu olacak” şeklinde ifadeler kullanmıştı.
Trump, Kim’i “akıllı bir adam” olarak nitelendirerek, “Onunla tekrar temasa geçeceğim” açıklamasında bulunmuştu. Bu yorumlar, Kuzey Kore ile diplomasiye dönüşün bir sinyali olarak değerlendirilmişti.
Öte yandan, Kuzey Kore yönetimi geçtiğimiz Pazar günü su altından fırlatılan güdümlü bir stratejik seyir füzesi testi gerçekleştirerek Trump yönetimi dönemindeki ilk silah denemesini yapmıştı.