Gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı, sosyal medya platformlarında “CHP’ye kayyum atanacak” ifadesini paylaşmasının ardından büyük tepki toplamıştı. Hem hükümetten hem de muhalefetten gelen eleştirel seslerin artmasının ardından, Kütahyalı bu açıklamanın arkasında duramayarak geri adım attı. Kütahyalı, sonrasında gözaltına alındı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Rasim Ozan Kütahyalı ile ilgili gelişmeler sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Nisan Cuma Hutbesi’nde yer alan bazı ifadeler de dikkatleri üzerine çekti. Hutbenin, Kütahyalı’nın gündem yaratmasının hemen ardından yayınlanması, tesadüf olarak değerlendirildi.
Bu hutbede, “Zira ister gerçek hayatta isterse dijital mecralarda yalan haberleri yaymak, doğruluğu teyit edilmeyen bilgileri paylaşmak; insanlar arasında fitne ve fesadın ortaya çıkmasına, toplumda huzur ve güven ortamının zedelenmesine sebep olmaktadır” şeklindeki ifadeler öne çıktı. Dinleyicilere yönelik önemli mesajlar içeren hutbede, Hucurat Suresi’nden alıntı yapılarak, haberlerin doğruluğunu araştırmanın önemi vurgulandı.
Hutbede bahsedilen bir diğer önemli konu, Hucurât Sûresi’nde geçen, “Ey iman edenler! Size bir fâsık haber getirirse onun doğruluğunu araştırın…” ayeti ile gündeme geldi. Bu ayet ile yalan haberlere ve yanıltıcı bilgilere karşı duyarlılık belirtilerek, yanlış bilgilerin yayılmasının toplumu nasıl olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Hutbe, yalan haberlerin neden olduğu sosyal sorunların altında yatan tehlikelerin altını çizerken, doğruluğu şüpheli bilgilerin paylaşılmasının büyük bir günah olduğu da hatırlatıldı.