Kuru meyve sektöründe dikkate değer bir artış yaşandı. 2023 yılının ilk yarısında ton başına ortalama 3,184 dolar olan kuru meyve ihracat fiyatı, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 30 artarak 4,128 dolara yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yer alan kuru meyvelerde Türkiye lider konumda bulunuyor. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir üretim ve ihracatta dünya genelinde ön sıralarda yer alıyor.
Türkiye’nin kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzüm öne çıkıyor. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 18’lik bir artışla 240 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilirken, toplam kuru meyve ihracatı içinde çekirdeksiz kuru üzümün payı yüzde 29 oldu. Kuru kayısı ihracatında ise yüzde 2’lik bir düşüş yaşandı ve döviz geliri 187 milyon dolara ulaştı. Kuru incir ihracatı ise yüzde 23’lük bir artışla 140 milyon dolara yükselerek önemli bir performans sergiledi.
Antep fıstığı ihracatında da dikkate değer bir artış gözlendi. 2024 yılının ilk yarısında Antep fıstığı ihracatı yüzde 76 artarak 97 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin badem ihracatı 27 milyon 250 bin dolar, çam fıstığı ihracatı ise yüzde 155 artışla 14,5 milyon dolara yükseldi. Leblebi ihracatından 14 milyon dolar, ceviz ihracatından 13,3 milyon dolar kazanç elde edildi. Ayrıca kayısı ve zerdali çekirdeği ihracatı 5,5 milyon dolar, elma kurusu ihracatı ise 5,2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024 yılının ikinci yarısında da başarılı sonuçlar elde etmeyi hedeflediklerini belirterek, kuru meyve sektöründe kalite ve gıda güvenliğinin ön planda olduğunu vurguladı. ABD’nin kuru meyve ihracatında İngiltere’yi geçerek ikinci sıraya yükseldiğini aktaran Işık, ihracatın artırılması ve Türk kuru meyvelerinin dünya çapında daha fazla tanıtılması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.