Küresel Gıda Krizinde Büyüyen Açlık Tehdidi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel Gıda Krizleri Raporu (GRFC), güncel verilerini kamuoyuna açıkladı.

Rapor, dünya genelinde açlık ve bu duruma bağlı ölüm riskinin arttığını ortaya koydu.

2024 yılı verilerine dayanan analizde, artan çatışmalar, insani yardımlardaki önemli kesintiler ile iklim ve ekonomik şokların etkisiyle 13,7 milyon kişinin daha kronik gıda güvencesizliği ile karşılaştığı vurgulandı.

Bu durum, ardı ardına altıncı yılını doldurmuş durumda.

AÇLIK TEHDİDİ CİDDİ GÖRÜNTÜ SERGİLİYOR

GRFC uzmanlarının incelediği 53 ülkede yaşayan insanların yüzde 22,6’sının – yani toplamda 295,3 milyon insanın – akut gıda güvencesizliği riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler destekli Entegre Gıda Güvencesi Sınıflandırması (IPC) sistemine göre, “felaket” kategorisinde bulunan bireylerin sayısı, geçen yıl iki katına çıkarak ciddi bir artış gösterdi.

Bu grubun büyük bir kısmı, Gazze Şeridi ve Sudan’da yaşamaktadır. Bunun yanı sıra Haiti, Mali ve Güney Sudan gibi ülkeler de benzer krizlerden mustarip.

Sudan’daki devam eden iç savaş, 24 milyondan fazla kişiyi akut gıda güvencesizliğine sürüklemiş ve ülkede resmi olarak kıtlık ilan edilmiştir.

Gazze Şeridi’ndeki durum da kritik bir aşamaya gelmiştir. Uzmanlar, bu bölgedeki nüfusun yarısının IPC tarafından tanımlanan “felaket” seviyesinde açlık yaşamakta olduğunu ifade etti.

GAZZE’DEKİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

Rapor, “Mart ayı başında tüm sınır geçişlerinin kapatılması ve iki aylık ateşkesin sona ermesiyle birlikte Gazze’ye gıda erişimi ciddi şekilde kısıtlandı” ifadesini içeriyor.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan IPC raporu, 2,1 milyon Filistinlinin, süreklilik arz eden İsrail ablukası nedeniyle kritik kıtlık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu doğruladı.

GRFC uzmanları ayrıca Myanmar, Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki çatışmaların gıda güvenliğini ciddi şekilde bozduğunu da belirtti.

Araştırma, iklim krizinin gıda krizini daha da derinleştirdiğine dikkat çekiyor. Özellikle Etiyopya, Kenya, Somali, Afganistan ve Pakistan bölgelerinde kuraklık riski artış göstermektedir.

Ayrıca, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) dahil birçok kuruluşun finansman desteğini çekmesi, yalnızca bu yıl 14 milyondan fazla çocuğun beslenme hizmetlerinden mahrum kalmasına neden olmuştur.

Bu durum, Sudan, Yemen ve Haiti gibi ülkelerde milyonlarca çocuğu ağır yetersiz beslenme ve ölüm tehlikesi ile karşı karşıya bırakmaktadır.

GRFC raporu, bu yardım kesintilerinin gerçekleşmesinden önce bile incelenen 53 ülkenin neredeyse yarısında beslenme krizlerinin mevcut olduğunu ortaya koymuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Küresel Gıda Krizinde Büyüyen Açlık Tehdidi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!