1970’li yıllarda Venüs’e iniş gerçekleştirmek üzere fırlatılan Sovyet yapımı Kosmos 482 adlı uzay aracının, önümüzdeki hafta kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşmesi bekleniyor.
Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki kapsül, fırlatma roketinde meydana gelen bir arıza sonucunda yörüngeye oturamamış ve görevini tamamlayamamıştı.
Uzay enkazı uzmanları, bu cismin nereye düşeceği ve atmosferden geçerken ne kadarının sağlam kalacağı hakkında net bir bilgiye sahip değil.
Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek, uzay kapsülünün 10 Mayıs civarlarında Dünya’ya gireceğini tahmin ediyor.
Langbroek’e göre, eğer cisim parçalanmadan kalmayı başarırsa, saatte yaklaşık 240 kilometre hızla yere çarpabilir.
“YILDIRIM ÇARPMASI OLASILIĞI BİLE DAHA YÜKSEK”
Langbroek, “Risk tamamen yok değil, fakat ciddi bir endişe kaynağı da olmamalı” açıklamasını yaptı. Langbroek, “Nesne nispeten küçük. Atmosferde tamamen yanmaması durumunda, bu tür bir olayın riski, yılda birkaç kez karşılaşılan meteor düşmelerine benzer. Yıldırım çarpması bile daha olası” şeklinde yorumda bulundu.
Uzman, kapsülün birine ya da bir yapıya çarpma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu, ancak yine de tamamen dışlanamayacağını ekledi.
53 YILDIR YÖRÜNGEDE
Uzay aracı, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından fırlatıldı, ancak Venüs’e ulaşamadan Dünya yörüngesinde kalmış durumda.
Yıllar içinde birçok parçanın yeryüzüne düşmesi beklenirken, iniş kapsülünün (yaklaşık bir metre çapında metalik bir küre) 53 yıldır yüksek eliptik yörüngede döndüğü düşünülüyor ve zamanla irtifası kaybolmuş olabilir.
“KAPSÜL ATMOSFERDE YANABİLİR”
Langbroek, Venüs’ün yoğun karbondioksit atmosferine dayanacak şekilde tasarlanan kapsülün, atmosferden geçişini başarıyla atlatabileceğini belirtti.
Ancak bu durum riski artırıyor. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, ısı kalkanının başarısız olmasının daha iyi bir senaryo olabileceğini ifade ederek, “Eğer ısı kalkanı işlevini yitirirse, kapsül atmosferde yanar. Ancak koruma sistemi dayanırsa, yarım tonluk metal bir cisim gökten düşmüş olacaktır” dedi.
OKYANUSA DÜŞME OLASILIĞI YÜKSEK
Uzmanlar, kapsülün kuzeyde Londra ile Kanada’nın Edmonton kenti ve güneyde Güney Amerika’nın en uç noktası olan Cape Horn arasında herhangi bir yere düşebileceğini belirtiyor.
Ancak, Dünya yüzeyinin büyük bir kısmının suyla kaplı olması nedeniyle okyanusa düşme olasılığı oldukça yüksek görünüyor. 2022 yılında Çin’e ait bir roket ve 2018 yılında yine Çin’in uzay istasyonu ‘Tiangong-1’, kontrolsüz bir şekilde Dünya atmosferine girmiş ve okyanusa düşmüştü.