Amerika Birleşik Devletleri’nde kızamık vakalarında dikkat çekici bir artış gözlemleniyor.
Bu yükseliş, 1990 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi oluşturuyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’ne ait verilere göre, 2025 yılının başından itibaren 1277 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi.
Vakaların, 38 eyalet ile Washington DC’de görüldüğü belirtiliyor.
155 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI
Bu salgın nedeniyle 3 kişi yaşamını yitirdi ve en az 155 kişi hastaneye kaldırıldı.
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, mevcut vakaların yüzde 92’si aşısız ya da aşı durumu bilinmeyen bireylerden oluşuyor.
Teksas eyaleti, salgından en fazla etkilenen bölge oldu ve burada 700’den fazla vaka rapor edildi. Kansas ve New Mexico gibi eyaletlerde de çok sayıda vakaya rastlandı.
Yetkililer, bulaşmanın en sık görüldüğü yerlerin aşı oranlarının düşük olduğu topluluklar olduğunu vurguluyor. Özellikle modern tıbbı reddeden Mennonite toplulukları, bulaşmanın yoğun olduğu alanlar arasında sayılıyor.
AŞI KARŞITLIĞI SALGINI BESLEDİ
Uzmanlar, son yıllarda ABD’de artan aşı karşıtı söylemlerin hastalığın yayılmasında etkili olduğu görüşünde birleşiyor. Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr., çocukluk aşılarıyla ilgili yanlış bilgiler yaymıştı; ancak vakaların artmasıyla birlikte MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısına destek veren açıklamalarda bulunmuştu.
2000 yılında, ABD’de kızamık hastalığı “elimine edilmiş hastalık” olarak ilan edilmişti. Ancak CDC, mevcut yayılma hızının 12 ay boyunca devam etmesi durumunda ülkelerin bu statüsünü kaybedebileceği uyarısında bulunuyor.
2019 yılında 1274 vaka ile en büyük artış yaşanmıştı. Ancak 2025 yılı itibarıyla bu sayı da geçmişe geçti.
Salgınla birlikte aşılama oranlarında da belirgin bir artış görüldü. Örneğin, Teksas’ta 1 Ocak-16 Mart 2025 tarihleri arasında toplamda 173 bin MMR dozu uygulandı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 bin doz daha fazla.
Kızamık aşısı, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı da koruma sağlıyor. %97 oranında etkinliğe sahip olan MMR aşısı, zatürre, beyin iltihabı ve ölüme kadar gidebilecek komplikasyonlara karşı en etkili savunma olarak öne çıkıyor.
YAYILIYOR
Kızamık salgını yalnızca ABD’de değil, küresel boyutta da yayılım gösteriyor. İngiltere’de 2024 yılı, 2012 yılından bu yana en fazla kızamık vakasının görüldüğü yıl oldu ve yaklaşık 3000 vaka kaydedildi. 2025 yılının başından bu yana ise 529 vaka bildirildi.
Kanada da bu salgınla karşılaşan ülkeler arasında yer alıyor. Bu yıl, şu ana kadar 3 binden fazla vaka tespit edildi ve en yoğun vaka sayısı Ontario ve Alberta eyaletlerinde görüldü.