İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) Cezayir’in başkentinde gerçekleştirdiği yıllık toplantıda, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, dünya genelindeki gıda güvenliği konusundaki güncel durumu ele aldı.
GIDA ÜRETİMİ İSTİHDAM ÜZERİNDE BELİRLEYİCİ ROL OYNUYOR
Lario, birçok ülkede iş gücünün yarısından fazlasının gıda üretimiyle meşgul olduğuna dikkat çekerek, kırsal dönüşüme dair artan ilginin önemini vurguladı.
Kırsal dönüşümün, ekonomik çeşitliliğin artırılmasında ve gıda güvenliğinde kritik bir unsur olduğunu ifade eden Lario, yoksulluğun büyük oranda kırsal bölgelerde yoğunlaştığını belirtti. Yatırımların ve yenilikçi program tasarımlarının hayata geçirilmesinin, bu küresel zorlukların üstesinden gelinmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.
GIDA ZİNCİRİNİN HER AŞAMASI HIZLA GÜNDEMDE
Son dönemdeki çabaların yalnızca gıda üretimi ile sınırlı kalmadığını, ayrıca dağıtım, pazarlama ve ihracat süreçlerini de kapsayarak tarıma dayalı ekonomilerde yeni fırsatlar oluşturduğunu belirten Lario, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgelerine 500 milyon dolarlık yatırımı desteklediğini hatırlattı. Bu yatırım, kırılganlık, gıda güvenliği ve iklim adaptasyonu gibi sorunlarla mücadele ederek, yüksek potansiyele sahip tarım sektörlerinde istihdam yaratmayı hedefliyor.
Kalkınma finansmanı kurumlarının, özellikle İKB dahil olmak üzere, genç istihdamına ve ekonomik çeşitlendirmeye öncelik verdiğini vurgulayan Lario, yoksulluğun yüzde 80’inin kırsal alanlarda yoğunlaştığını, bu nedenle sürdürülebilir kalkınma ve iş yaratma hedeflerinin önemli olduğunu kaydetti.
Ayrıca, bazı kalkınma portföylerinin üçte birinin kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelere ayrıldığını belirten Lario, bu şartların esnek ve duyarlı yaklaşımlar gerektirdiğini dile getirdi. Lario, “En büyük zorlukların çoğu yoksulluğun yoğunlaştığı kırsal alanlarda ortaya çıkıyor ve bu alanlarda tasarım, yatırım ve uygulamalarda ek çaba sarf etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.