Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş tüketirken meyvenin çekirdeğinin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine girdi.
Bu gelişmenin ardından sık sık akciğer enfeksiyonu şikayetiyle hastaneye gitmek zorunda kaldı.
“SAĞ AKCİĞERDE TÜMÖRE BENZEYEN BİR LEZYON TESPİT ETTİK”
Akciğer enfeksiyonu nedeniyle doktora başvuran Karabacak’ın durumunu değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, çekilen tomografide akciğerinde yabancı bir cisim olduğunu açıkladı.
Uzun süredir tekrarlayan akciğer enfeksiyonları nedeniyle sıkça doktora başvuran hastanın şikayetlerinin devam etmesi üzerine tomografi çekildiğini aktaran Tekinbaş, “Tomografide sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon görüldüğü için hastanemize yönlendirildi. İncelemeler sonucunda sağ akciğerin orta kısmında tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik.” dedi.
Gerekli tetkiklerin ardından PET/CT çekildiğinde problemli bir alan olduğu belirlendi. Bronkoskopi yapıldığında hava yolunda bir tümör belirlendi. Orta lobun tamamen harap olduğunu ve iltihapla dolu olduğunu söyleyen Tekinbaş, bu nedenle operasyon kararı alındığını belirtti.
“ÇIKARDIĞIMIZDA, KARAYEMİŞ ÇEKİRDEĞİ OLDUĞUNU GÖRDÜK”
Ameliyatın detaylarına değinen Tekinbaş, “Bronşun içini açtığımızda bir çekirdekle karşılaştık. Çekirdeğin üzerindeki doku benzeri yapı, tümör sanılmasına neden oldu.” ifadesini kullandı.
Ameliyat sırasında çekirdeği çıkardıklarını ve bunun bir karayemiş çekirdeği olduğunu gördüklerini aktaran Tekinbaş, “Bu çekirdek akciğerin orta lobunu tıkamış ve bu durum zamanla iltihaplanarak akciğer dokusuna zarar vermiş.” dedi.
Orta lobun işlevini tamamen yitirdiğini belirten Tekinbaş, başarılı bir ameliyat sonrasında hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve yakın zamanda taburcu edileceğini ifade etti.
“BRONŞ AĞACI DETAYLI DEĞERLENDİRİLMELİ”
Yemek yerken ani öksürme ve gülme gibi durumların yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasına neden olabileceğine dikkat çeken Tekinbaş, şu bilgileri verdi:
Yemek yerken veya ağızda bir şey saklarken ani bir şekilde gülme, öksürme ya da nefes alma sonucunda yabancı cisimler hava yollarına kaçabiliyor. Hava yoluna kaçan cisim, öksürüğü tetikler. Ancak cisim hareketsiz kaldığında öksürük durabilir. Bu şekilde birçok hasta, ‘boğazıma bir şey kaçtı ama geçti’ diyerek doktora gitmiyor. Oysa bu dikkatsizlik ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bu hastada olduğu gibi erken müdahale edilmediği takdirde akciğerin tamamının alınması gerekebilirdi. Yabancı cisim aspirasyonları genellikle çocuklar ve yaşlılar arasında görülse de her yaş grubunda meydana gelebilir.
Yemek yerken ani öksürük başlarsa, bu öksürük uzun sürüyorsa ve başka belirti olmasa bile mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bronkoskopi ile bronş ağacının detaylı değerlendirilmesi, kesin tanı için önemlidir.
“BİR DAHA ÇEKİRDEKLİ BİR ŞEY YEMEM”
Karayemiş çekirdeği nedeniyle akciğerinin bir bölümünü kaybeden Fatma Karabacak, eski sağlığına kavuşmanın sevinciyle bir daha karayemiş yemeyeceğini belirtirken, “Bir daha çekirdekli bir şey yemem. Hocam kurtardı beni.” dedi.