TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kanunlaşan Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili detaylar açıklandı.
Bu kapsamda, Karayolları Trafik Kanunu’na göre tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Bu tür taşıt ve iş makinelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredilmesi ve bu araçların yönetiminin belirlenen esaslar çerçevesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hızlı ve bütüncül bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Satışlar açık ihale ve/veya e-ihale yöntemleriyle yapılacak.
Damga Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan yatırım sözleşmeleri, yatırım teşvik belgelerine istinaden damga vergisinden istisna tutulacak.
BOTAŞ’ın nakit yönetimi için doğal gaz ithalatından kaynaklanan vergi ve diğer borçlar konusunda da yeni bir düzenleme getirildi. BOTAŞ’ın her türlü doğal gaz alımı Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulacak.
Öte yandan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) sağlanan istisnalar, bağlı ortaklıklarını da kapsayacak şekilde genişletilecek. Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle TPAO, BOTAŞ ve bağlı ortaklıklarının yurt dışında petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmet alımlarında belirli bir parasal limit uygulanmayacak.
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin finansmanıyla ilgili düzenleme de önem taşıyor. Hazine geri ödeme garantisi, Japonya hükümeti veya kuruluşları dahil olmaksızın üniversiteye sağlanacak dış finansmana ilişkin Hazine ve Maliye Bakanına yetki veriyor.
Bunun yanı sıra, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu’na kamu bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanına verilecek. ÖTV oranlarında da bazı değişiklikler yapılarak çevre dostu araçların teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Son olarak, İl özel idareleri aracılığıyla yapılacak işlere yönelik ödeneklerde de düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerle harcanmayan ödenekler için devren ödenek kaydedilebilecek ve ödeneklerin yanlış amaçlarla kullanılması engellenecek. İlgili bütçe kalemleri daha şeffaf bir şekilde izlenebilecek ve yönetim organlarında yer alan kişilere sadece bir görev için ücret ödenebilecek. Görevlilerin almış olduğu ödemeler belirlenen bir üst sınırı geçemeyecek.