Çarlık Rusyası’nın stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkının sürgüne gönderilmesinin üzerinden tam 160 yıl geçti. Bu acı dolu olay, bu yıl da anılarla ve gözyaşlarıyla anılıyor.
21 Mayıs 1864’te gerçekleşen Büyük Çerkez Soykırımı ve Sürgünü’nü anlatan “1864” belgeselinin galası, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Kafkas Vakfı ve N’art iş birliği ile hazırlanan filmin senaryosuna akademisyen ve yazar Yunus Emre Özsaray destek verdi. Belgesel, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Rengin Yurdakul, gazeteci ve yazar Mehdi Nüzhet Çetinbaş, yazar Hulusi Üstün ve yazar Yılmaz Nevruz’un anlatımları ve animasyonlarla Kafkas tarihi, Çerkez sürgünü ve Çerkezlerin Osmanlı’ya iskanını konu aldı.
Kafkas Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Arıhan, yaptığı açıklamada, Çarlık Rusya’nın Kafkasya halkını anavatanlarından koparıp 21 Mayıs’ta Karadeniz limanına göç etmelerine neden olduğunu belirtti. Arıhan, “Çerkezler aslında anavatanlarından mezalim ve soykırım sonrası çıkarılmıştır.” dedi.
Arıhan, o dönem yaşananları hayal edilebilir olduğunu belirtirken, “Bugün bile gözlerimiz, Gazze’de yaşanan zorbalıkla nasıl açık olabildiğini gösteriyor.” dedi.
Kafkas Vakfı olarak tarihi aktarmaya ve gelecek nesillere ulaştırmaya kararlı olduklarını belirten Arıhan, “Rus arşivlerinde Çerkezlerin kıyıma uğradığı yer, Gürcü arşivlerinde direnişin gerçekleştiği Krasnaya Polyana’dır. Bu insanlar kendilerini korumak için savaşmış ve toprakları kanla kaplanmıştır.” diye konuştu.
Arıhan, belgeseller gibi çalışmaların önemine vurgu yaparak, “Soykırım ve sürgün hikayelerini gelecek nesillere aktarmak için mücadele ediyoruz.” dedi.
Kafkasya için savaşmış liderleri resmeden “Kafkas Efsaneleri” sergisi de ziyaretçilerle buluştu.