Jeomanyetik Fırtına: Kuzey Işıkları İçin Fırsat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 16 Nisan için jeomanyetik fırtina uyarısı yayımladı. Bu durum, özellikle kuzey yarımkürede bulunanlar için heyecan verici bir fırsat sunuyor.

Güneşten kaynaklanan koronal kütle atımları (CME’ler), G2 sınıfındaki jeomanyetik fırtına koşullarına yol açması bekleniyor.

Bu gelişme, Kanada’nın yanı sıra New York ve Idaho gibi ABD eyaletlerinde auroraların (kuzey ışıkları) gözlemlenebileceği anlamına geliyor.

GÜNEŞ FIRTINALARININ DÜNYA’YA ETKİSİ

CME’ler, güneşten fırlayan ve Dünya’nın manyetik alanını etkileyebilecek yüklü parçacıkların oluşturduğu büyük bulutlar olarak nitelendiriliyor.

Bu tür fırlamalar, jeomanyetik fırtınalara neden olarak, genellikle yüksek enlemlerde görülen auroraların daha güneyde gözlemlenmesine sebep olabilir.

CME ETKİLERİNİN ZAMANLAMASI NEDEN BELİRSİZ?

CME etkilerinin ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek oldukça karmaşık bir süreç.

Bir CME Dünya’ya yaklaşsa bile, auroralar üzerindeki etkisi, CME’nin içindeki manyetik alanın Dünya’nın manyetosferiyle nasıl etkileşeceğine bağlıdır.

Eğer CME’nin manyetik alanı Dünya’nın manyetosferiyle uyumlu bir şekilde bağlantı kurabilirse, gökyüzünde etkileyici kuzey ışıkları gösterileri meydana gelebilir.

Fakat, eğer Dünya’nın manyetosferi CME’ye karşı bir “kalkan” etkisi gösterirse, auroralar oluşmayabilir. Bu nedenle uzmanlar net bir tahminde bulunmaktan çekiniyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jeomanyetik Fırtına: Kuzey Işıkları İçin Fırsat!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!