Japonya, ciddi bir krizin pençesinde…
Lojistik sorunlar, artan pirinç kıtlığı, yükselen fiyatlar ve tüketici tepkileriyle boğuşan Japonya, 25 yıl aradan sonra ilk defa Güney Kore’den pirinç ithal etmeye başladı.
26 YIL SONRA İLK İTHALAT
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Japonya, mart ayında Güney Kore’den pirinç ithalatına yönelerek, yerel pirinç fiyatlarındaki artışı ve tüketicilerin öfkesini yatıştırmayı hedefledi.
Japonya’nın Güney Kore’den en son pirinç ithal ettiği tarih ise 1999 yılıydı. Ülkede pirinç fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla bir artış gösterdi.
Pirincin Güney Kore’den ithalatının, yüksek gümrük vergisi tarifelerine rağmen gerçekleştirilmesi dikkat çekti.
ABD’DEKİ ÜRETİCILER DE KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR
Japonya’nın kamu yayıncısı NHK, Güney Kore’den yapılan pirinç ithalatının 2 ton olarak gerçekleştiğini ve bu pirinçlerin çevrimiçi mağazalarda ve süpermarketlerde satışa sunulacağını bildirdi.
Bu miktar, nispeten düşük olmakla birlikte, önümüzdeki günlerde 20 ton daha pirinç ithal edilmesi bekleniyor.
Haberde, Japon tüketicilerin yurt dışında üretilen pirincin kalitesi ve tadı konusunda geleneksel olarak tereddüt içinde olduğu belirtildi.
1993 yılında, olağanüstü soğuk geçen yaz aylarının ardından ithal edilen pirinç oldukça düşük talep görerek satılmadan kalmıştı.
Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, ülkenin Japonya’ya pirinç ihracatının 1990’lı yıllardan bu yana en yüksek seviyeye ulaşacağını aktardı.
Japonya’daki mevcut krizin, ABD’deki pirinç üreticilerine de ithalat fırsatları sunabileceği düşünülüyor.
PİRİNÇ FİYATLARI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI
Japonya’da 6 Nisan haftasında marketlerde satılan pirincin ortalama fiyatı, 4.214 Japon Yeni (30 ABD doları) seviyesine çıktı. Bu, bir önceki yılın aynı dönemindeki fiyatların iki katından fazlaydı.
Japon hükümeti, mart ayında pirinç krizini aşmak için stoklardan 210 bin ton pirinç piyasaya sürme kararı aldı.
Hükümetin bu müdahalesi, yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi, tüketicilerin paniği nedeniyle büyük miktarda pirinç alımı ve dağıtımda yaşanan sıkıntılarla artan fiyatları kontrol altına alma amacı taşıyordu.
DURUMA MÜDAHALE EDİLDİ
Japonya daha önce doğal afetler ya da mahsul kıtlığı gibi durumlarla karşılaşıldığında stoklardan pirinç piyasaya sürdü.
Ancak bu sefer, dağıtım sorunları nedeniyle bu adım atılmış durumda. Ne var ki, alınan önlemler de krizin etkilerini gidermekte yetersiz kaldı.
Japonya Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ‘lojistik sorunların’ piyasaya sürülen pirincin sadece küçük bir miktarının market ve dükkanlara ulaşmasıyla sonuçlandığını belirtti.