James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı (Orion) Takımyıldızı’nda bulunan ve Atbaşı Bulutsusu olarak da bilinen Barnard 33’ün detaylı fotoğraflarını çekti.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından geliştirilen James Webb Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021 tarihinde fırlatıldı ve başarılı bir şekilde yörüngesine yerleşti. Bu yeni teleskop, Güneş sistemi dışında bulunan yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı (Orion) Takımyıldızı’nda yer alan ve Atbaşı Bulutsusu olarak da adlandırılan Barnard 33’ü fotoğrafladı. Bu bulutsu, Dünya’dan 1300 ışık yılı uzaklıkta, yıldız oluşumuna elverişli bir moleküler bulut olan Orion B’nin batısında yer alıyor. Bulutsu, başını geriye atan bir kısrağı andıran bir görünüme sahip ve yakınında bulunan sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlayan gaz ve toz sütunlarından oluşuyor.
James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam), bulutsunun üst bölümüne odaklandı. Bu bölümde, kalın, dumanlı gaz ve tozdan oluşan kavisli duvar gibi yapılara ve genç yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan oluşan bir ışıl çözüşüm bölgesi (PDR) görülebiliyor. Morötesi ışık, toz bulutunu buharlaştırarak benzer şekilde hareket eden yapıların oluşmasına neden oluyor.
Astronomlar, bulutsunun 5 milyon yıl içinde yok olabileceğini belirtiyor. Bu fotoğraflar, uzayda keşif yapmak ve Evrenimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan önemli çalışmalardan sadece bir tanesi.