İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık yönetimini hayata geçirmek amacıyla çalışmalarını hızlandırıyor. Bu bağlamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Buğday Derneği iş birliğiyle Kültürpark’ta “Yerel Üreticilerimizle Döngüsel Tarıma Yön Veriyoruz” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, üreticilere ve katılımcılara kompost üretimi yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi.
“Kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç başlatmayı hedefliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Işıl Konya, etkinlikte yaptığı konuşmada, “İzmir’de hem gıda hem de organik atıkları değerlendirerek kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç oluşturmayı hedefliyoruz. Buğday Derneği de bu çabalarımızda bize destek verecek. Bahçelerde ve evlerde gıda atıklarının değerlendirilmesine yönelik basit uygulamaları göstereceğiz” dedi.
Toprağın canlılık aşısı kompost
Etkinlikte kompost eğitimi veren Buğday Derneği’nden Murat Akhuy, kompostun, bozulmuş toprakları canlandırmanın yanı sıra bitkilere sağlık ve hastalık direnci kazandırmak için önemli bir uygulama olduğunu belirtti. Akhuy, “Amacımız, canlılığı azalmış ve organik madde seviyesi düşük toprakları yeniden hayata döndürmek. Kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmadan toprak ekosisteminin kendi kendine bitkiyi besleyebilmesi için kompost, en etkili araçlardan biridir. Büyük miktarda kompost üretimi yapmak mümkün. Telli bahçemizde kendi imkanlarımızla kompost üretimi gerçekleştirmek mümkündür. Ayrıca, ufak kaplarda bokashi yöntemiyle de kompost yapmak mümkündür” diye ekledi.
Uygulamalı eğitim gerçekleştirildi
Teorik bilgilerin ardından alanda uygulamalı eğitime geçildi. Murat Akhuy, evde ve bahçede kolaylıkla uygulanabilen kompost yöntemlerini detaylı bir şekilde açıklarken, bahçe ve tarlalarda kullanılan sıcak kompost ve ev ortamında üretime uygun bokashi kompost yöntemlerini katılımcılara gösterdi.
İzmir’de Kompost Eğitimi ile Sıfır Atık Vizyonu
