İzmir için Deprem Tehdidi: Kentte Yaşanabilecek Yıkımlar
Türkiye’nin deprem gerçeği ve bu doğal afetin yarattığı tehdit özellikle İzmir için büyük bir endişe kaynağı. İzmir, birçok aktif fay hattına sahip, depreme oldukça açık bir konumda bulunuyor. Kentteki eski yapı stoku, yanlış yerleşim planlamaları gibi faktörler, olası bir depremde birçok bölgenin yıkımla karşı karşıya kalabileceği endişesini arttırıyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentin yerleşim alanlarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, özellikle Bayraklı, Meles Deltası üzerine kurulmuş olması gibi örnekler verdi. Önalan, “İzmir’in planlama sorunları var. Alsancak gibi bölgeler sonradan dolgu ile oluşturulmuş. Yanlış kent planlamaları, afetlere davetiye çıkarıyor” dedi.
Önalan, olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı gibi İzmir’in belirli bölgelerinde sıvılaşma ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi risklerin bulunduğunu belirtti. Ancak bu sorunların uzun vadede çözülmesi gerektiğini ancak gerekli adımların atılmadığını söyledi.
İzmir’de birçok fay hattının bulunduğuna işaret eden Önalan, herhangi bir fayın kırılması durumunda büyük kaygılar yaşanabileceğini vurguladı. Ayrıca İzmir’in afet anında kaos planının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Deprem durumunda İzmir’e ulaşımın zorlaşabileceğine dikkat çeken Önalan, kentte hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle Alsancak bölgesinde bulunan eski binaların deformasyonlar ve korozyonlar yaşadığını ifade eden Önalan, bu binaların acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Önalan, olası bir depremde her semtin farklı sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirterek, afet planlarının güncellenmesi ve test edilmesi gerektiğini dile getirdi. Önalan’a göre, afet planları çevre illerle birlikte hazırlanmalı ve insanların afet durumuna hazırlıklı olmaları sağlanmalıdır.