ABD Başkanı Donald Trump’ın, diğer ülkelere karşı karşılıklı tarifeler uygulanacağını açıklamasının ardından, Avrupa Birliği ile birlikte planlanan yüzde 20’lik tarifelere İtalya’dan sert bir tepki yükseldi.
“AB’YE YÖNELİK GÜMRÜK TARİFELERİ GETİRİLMESİ YANLIŞ BİR TEDBİR”
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “ABD’nin, Avrupa Birliği’ne gümrük tarifeleri getirmesi kesinlikle yanlış bir tedbir. Bu durum, hiçbir tarafın menfaatine değil.” şeklinde konuştu.
Ticaret savaşlarının tehlikelerine dikkat çeken Meloni, “ABD ile uzlaşma sağlamaya yönelik tüm çabaları göstereceğiz, zira bu tür bir ticaret savaşının kaçınılmaz olarak Batı’nın zayıflamasına ve diğer küresel aktörlerin lehine işlemeye sebep olacağına inanıyoruz. İtalya’nın ve ekonomisinin çıkarlarını her zaman koruyarak, diğer Avrupa ortaklarımızla bir arada hareket edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
“BU HEM ABD HEM DE AVRUPA VATANDAŞLARINA ZARAR VERECEKTİR”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise X platformu üzerinden yaptığı değerlendirmede, ABD ile gümrük tarifeleri savaşından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu durum hem ABD hem de Avrupa vatandaşlarına ciddi zararlar verecek. AB ve Avrupa’daki ortaklarımızla durumu analiz etmek ve ortak bir yanıt oluşturabilmek için şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diyaloğa dayalı ve pragmatik bir yaklaşım sergileyen bir yanıt ihtiyacı ortadadır.” dedi.
Tajani, ayrıca, “ABD’nin endişelerini dikkate alan, ancak Avrupa’nın meşru çıkarlarını da koruyan sağlam bir müzakereye ihtiyaç var. Hükümetimiz, İtalya’nın üretim sistemini savunmasız bırakmayarak, ihracat stratejisi çerçevesinde ürünlerimizin pazarlarını çeşitlendirmeye yönelik adımlar atacaktır.” şeklinde sözlerine devam etti.
ABD’DEN KARŞILIKLI TARİFELER
Başkan Trump, ABD’nin bu süreçte diğer ülkelere karşı karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağı bilgisini paylaştı.
Trump tarafından imzalanan yeni kararname çerçevesinde, ABD’nin bir dizi ticaret ortağına tarifeler getirilmesi öngörülüyor. Bu ülkeler arasında Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 ve Türkiye’ye yüzde 10 oranında tarifeler uygulanması planlanıyor.