İtalya-Arnavutluk Göçmen Anlaşmasında Kriz Patlak Verdi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya ile Arnavutluk arasında süregelen göçmen nakilleri konusunda önemli bir gelişme meydana geldi.

26 Ocak’ta, İtalya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası açıklarında kurtarılan 49 düzensiz göçmen, 28 Ocak’ta Arnavutluk’taki göçmen merkezlerine sevk edildi.

Ancak, bu süreçte göçmenler ile ilgili bir kriz ortaya çıktı.

Roma Temyiz Mahkemesi’nin verdiği karar sonrasında, İtalya’nın sahil güvenlik gemileri, Arnavutluk’a daha önce gönderilen düzensiz göçmenleri geri İtalya’ya getirmek zorunda kaldı.

MAHKEME KARARI, MELONİ’NİN PLANINI ALT ÜST ETTİ

İtalyan yetkilileri, Roma Mahkemesi’nin farklı gerekçelerle aldığı kararlardan dolayı bu göçmenleri ülkeye geri almak durumunda kaldı.

Mahkeme, Ekim 2024’te, ilk göçmen grubunun Arnavutluk’taki merkezlerde barındırılamayacağına dair hüküm vermişti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 6 Kasım 2023’te Roma’da imzaladıkları bir anlaşma ile, Akdeniz’de kurtarılan reşit ve sağlıklı erkek göçmenlerin Arnavutluk’a gönderilmesini ve iltica taleplerinin değerlendirilmesi süresince burada kalmalarını sağlamayı öngörmüştü.

Bu anlaşma, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin düzensiz göçmenleri, AB üyesi olmayan başka bir ülkeye göndermesini düzenleyen ilk örnek niteliği taşıyor.

İLK UYGULAMA BAŞARISIZ OLDU

Anlaşma kapsamında, İtalya, Arnavutluk’un kuzeybatısındaki Şingin Limanı’nda bir kabul merkezi ve Gjader bölgesinde geri gönderme merkezi oluşturmuştu.

Yılda yaklaşık 36 bin düzensiz göçmenin nakledilmesi planlanan bu merkezler, Ekim 2024’te faaliyete geçmişti.

Ancak, 16 Ekim ve 8 Kasım 2024 tarihlerinde, Arnavutluk’a gönderilen göçmen grupları, Roma Mahkemesi’nin kararları nedeniyle geri iade edildi.

SOL MUHALEFET, MELONİ’Yİ İSTİFAYA ÇAĞIRIYOR

Meloni hükümetinin düzensiz göçle mücadelede bir “caydırıcı unsur” olarak tanıttığı bu merkezler, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından sert eleştirilere maruz kalıyor ve “İtalya’nın kaynaklarının israfı” olarak nitelendiriliyor.

Meloni yönetimi, beş yıllık bir plan çerçevesinde her ay 3 bin göçmeni AB sınırlarının dışındaki gözaltı merkezlerine gönderme hedefini benimsedi.

Bu yılın ilk dört haftasında, İtalya kıyılarına 3 bin 704 düzensiz göçmenin ulaştığı bildirilirken, geçen yıl boyunca İtalya’ya ulaşan düzensiz göçmen sayısının 2023’e oranla yüzde 58’lik bir düşüşle 66 bin 317 olduğu ifade edildi.

Anlaşma dahilinde, İtalya, Arnavutluk’un kuzeybatısındaki Şingin Limanı’nda ilk kabul merkezini kurarken, Gjader bölgesinde de sonraki işlemler için tesis ve geri gönderme merkezi oluşturdu.

İtalya ile Arnavutluk arasındaki bu protokol, AB üyesi bir ülkenin düzensiz göçmenleri, Birlik üyesi olmayan başka bir ülkeye göndermesi üzerine kurulan ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.

Bu tesislere yönelik çeşitli İtalyan ve uluslararası basında yayımlanan haberlerde, ABD’nin Küba yakınındaki askeri hapishanesine atıfla “yeni Guantanamo” eleştirileri yöneltilmişti.

İtalya’daki muhalefet partileri, hükümetin düzensiz göçmenleri bu merkeze göndermek için yaklaşık 800 milyon euro harcadığını iddia ederek eleştirilerde bulunmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İtalya-Arnavutluk Göçmen Anlaşmasında Kriz Patlak Verdi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!