İstanbul’u Bekleyen Rekor Sıcaklık Dalgası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Mühendisi Adil Tek, bu hafta beklenen hava durumu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tek, “Bugün itibarıyla sıcaklık değerleri en yüksek seviyelerine ulaşıyor. Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava akışı devam etmekte. Ayrıca, İstanbul’da poyraz rüzgarı durmuş durumda. Şu an rüzgar güney yönlü esmekte ve İstanbul, dünden daha sıcak gözüküyor. Sancaktepe’de kaydedilen sıcaklık 36 dereceye yaklaşmış durumda. İlerleyen saatlerde bu değerlerin 38-39 dereceye çıkma ihtimali var. Bugün İstanbul’da yer yer sıcaklıkların 40 dereceyi bulması mümkün. Bu sıcak hava dalgası sadece İstanbul’u değil, Marmara bölgesinin genelini ve Karadeniz’i de etkilemeye devam edecek. Güney bölgelerimizde sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması bekleniyor; İzmir’de de 40 derecelere ulaşan ya da aşan yerler mevcut. Akdeniz bölgesinde de sıcaklıklar artarken, nem oranları da yükseliyor. Güneydoğu Anadolu’da ise dünkü Gaziantep yağışları 43 dereceye kadar yükselmiştir. Bugün, o bölgelerde 44-45 derecelere ulaşma olasılığı söz konusu, ki bu değerler rekor sayılabilir. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıklar dikkat çekici yüksekliklere ulaşabilir,” şeklinde konuştu.

‘YARINDAN İTİBAREN DÜZEYDEN GELEN SERİN BİR HAVA VAR’

Adil Tek, “Yarından itibaren kuzeyden gelen serin havanın etkisi hissedilecek. Bu durum, özellikle Marmara’da kendini göstermeye başlayacak. İstanbul’daki sıcaklık değerleri, mevsim normlarına doğru yaklaşacak. Marmara’nın doğusunda yağış ihtimali var. Batı Karadeniz’de de yağmur bekleniyor. İstanbul için hafif bir yağmur olasılığı mevcut. Yarın başlayacak serin hava, iki üç gün süresince bölgede hakim olacak” dedi.

’15 TEMMUZ’DAN SONRA SICAKLIKLAR ARTACAK’

Tek, “Ayın 15’ine kadar mevcut hava durumu devam edecek. Kuzeyde mevsim normallerine dönüş yaşanırken, güney bölgelerde sıcaklıklar yükselemeye devam ediyor. Ancak 15’inden itibaren yağışların etkisi hissedilecek ve Temmuz’un son döneminde yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Temmuz ayını bu şekilde kapatacağımız düşünülüyor, fakat yağış miktarları ortalamaların oldukça altında kalmış durumda,” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK KURAK BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ’

Tek, “Çok kurak bir dönemden geçmekteyiz. Bu durumun gelecekte de devam etme olasılığı yüksek. İklim değişikliği kaynaklı sıcaklığı daha fazla hissedeceğiz. Geçtiğimiz yıl, küresel ölçekte en sıcak yıl olmuştu. Bu yıl ise bu seviyelere yaklaşamayacak gibi görünüyor, ancak bölge olarak geçirdiğimiz sıcaklıklar, bu yılın da ortalamalar açısından en sıcak yıl olma ihtimalini ortaya koyuyor. Yılın tamamlamasına daha zaman var, ama şu ana kadar yaşadığımız sıcak hava dalgaları bu durumu işaret ediyor,” şeklinde konuştu.

‘YARINDAN İTİBAREN SICAKLIKLAR DÜŞÜYOR’

Adil Tek, “Yarından itibaren İstanbul’da sıcaklıkların biraz düşmesi bekleniyor. Gece sıcaklıkları da azalacağı için İstanbullular için daha rahat bir hava hakim olacak. Yarın için hafif bir yağmur olasılığı da mevcut. 15’inden sonra mevsim normallerine uygun sıcaklıklar üç, dört gün sürecek ama Temmuz ayının son döneminde yüksek sıcaklıkların yine bizi beklediğini söyleyebilirim,” dedi.

‘GEÇEN YIL KÜRESEL ANLAMDA ÇOK SICAK BİR YILDI, BU YIL ETKİLERİNİ GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Tek, “Bu yaz, geçen yılın küresel sıcaklığına göre değerlendirildiğinde oldukça sıcak bir dönem. Ülkemiz ve İstanbul, yüksek sıcaklıklardan etkilendi. Bu yıl, geçen yılın sıcaklık seviyelerini aşacak gibi görünmüyor; ancak son sıcak hava dalgaları, 2024 yılında da benzer etkilerin süreceğini gösteriyor. Eskiden de sıcak hava dalgalarına rastlanıyordu, ancak son yıllarda bu olayların sıklığı artmış durumda. Rekor sıcaklıklar yaşanmamakta, ama sıcaklık değerleri arttığı için hissiyatımız bu şekilde şekilleniyor,” şeklinde görüş belirtti.

‘ÜÇ NESİLDİR İSTANBULLUYUM BÖYLE SICAK GÖRMEDİM’

Sıcak havadan bunalan vatandaşlardan Filiz Babatemel, “Ben üç nesildir İstanbulluyum, bu kadar sıcak bir havayla karşılaşmadım. Klimalar zararlı ama mecburen kullanmak zorundayız. Gerçekten zor bir durumdayız,” dedi. Manolya Kanal ise, “Hava çok sıcak, işe giderken bile çok zorlanıyorum. İstanbul’da evet sıcak oluyor, ama dün ve bugün hava gerçekten dayanılmazdı. Güneş, durduğunuz yerde bile sizi kavuruyor,” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’u Bekleyen Rekor Sıcaklık Dalgası!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!