Türkiye, Rusya-Ukrayna barış müzakereleri için önemli bir arabulucu rolü üstlenerek bu süreçte İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirilecek.
Savaşın iki ülke üzerinde yarattığı büyük yıkımın ardından, İstanbul’da kurulacak müzakere masası ile çatışmanın son bulması umuluyor.
Ancak Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı bu buluşma, Avrupa’daki savunma şirketlerinin hisse değerlerinde ciddi bir gerilemeye yol açtı.
AVRUPALI SAVUNMA ŞİRKETLERİ DEĞER KAYBEDİYOR
Barış müzakerelerinin duyurulmasının hemen ardından, Avrupa’daki savunma şirketlerinin hisseleri düşmeye başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta, üç yıl önce durdurulan doğrudan müzakerelerin şartlar olmaksızın 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılması teklifinde bulunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını istedi.
SAVUNMA VE HAVACILIK ENDEKSİ YÜZDE 2 GERİLEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın adil ve kalıcı bir barışla sonuçlanması amacıyla müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Ukrayna yönetiminden gelen olumlu yanıtın ardından, uluslararası toplum gözlerini İstanbul’da düzenlenecek barış görüşmelerine çevirdi.
Bu gelişmeler, Avrupa genelinde savunma hisselerinde düşüşe neden oldu; Avrupa STOXX havacılık ve savunma endeksi son beş günde yaklaşık yüzde 2 geriledi.
ALMAN SİLAH ÜRETİCİSİNİN HİSSELERİ DÜŞTÜ
Yatırımcılar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dördüncü yılına girmesiyle birlikte sürdürülebilir bir barışın sağlanması durumunda, bölgedeki hükümetlerin silah ve askeri teçhizat harcamalarını azaltacağı konusunda endişe taşıyor.
Bu durum, Alman silah üreticisi Rheinmetall’in hisselerinin 9 Mayıs’ta 1744 euro ile zirveye ulaşmasının ardından yaklaşık yüzde 9 oranında düşerek 1592 euroya gerilemesine yol açtı.
Geride kalan beş gün içerisindeki düşüş ise yüzde 3,25’i buldu.
RHEİNMETALL’İN PİYASA DEĞERİ 70 MİLYAR EUROYU AŞTI
Devam eden Ukrayna-Rusya çatışması ve ABD’deki siyasi gelişmeler, Avrupa’daki hükümetlerin savunma harcamalarını artırmalarına yeşil ışık yakarken, Leopard 2 tank üreticisi Rheinmetall’in hisse değeri, savaşın başlamasından bu yana yüzde 1400’den fazla artarak dikkat çekti.
Rheinmetall’ın toplam piyasa değeri, hisselerinin yükselmesiyle birlikte 70 milyar euronun üzerine çıkarak, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’i de geride bıraktı.
ŞİRKETLER DEĞER KAYBETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
İsveçli savunma şirketi Saab’ın hisseleri son beş günde yüzde 6,15, Fransız Thales’in hisseleri yaklaşık yüzde 5, İngiliz BAE Systems’in hisseleri yaklaşık yüzde 2 ve İtalyan Leonardo’nun hisseleri yüzde 5 oranında değer kaybetti.
Eurofighter için sensör sistemleri üreten Alman Hensoldt’un hisseleri ise yaklaşık yüzde 4 oranında geriledi.
Fransız Savunma şirketi Safran ve İngiliz Rolls-Royce hisseleri yüzde 1 değer kazanırken, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus’ın hisse değeri neredeyse sabit kaldı.
Avrupa’daki savunma şirketlerinde yaşanan düşüş, Asya ve ABD’deki savunma şirketlerinin borsa performansına da olumsuz yansıdı.
F-35 uçağının üreticisi Lockheed Martin Corporation (LMC) yatırımcılarına yüzde 2,51 kaybettirdi.
UKRAYNA VE RUSYA SAVAŞI VE SİLAH ÜRETİCİLERİ
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan güvenlik tehditleri, Avrupa’daki pek çok liderin savunma yatırımlarını artırma kararı almasına neden oldu.
Avrupa ülkeleri, savunma bütçelerinde yapılacak artışları savunma sanayii ve havacılık firmalarının hisselerinde hızlı bir yükselişle karşılamıştı.
Donald Trump’ın ABD başkanı olması sonrasında Avrupa, savunma ve güvenlik politikalarında değişiklikler yapma yoluna gitti.
Trump’ın göreve gelmesiyle ABD ve Ukrayna arasındaki ilişkilerde gerginlikler ortaya çıkarken, Avrupa ve ABD’nin askeri ve ekonomik politikalarının farklılaşması da dikkat çekti.
AVRUPA SAVUNMA HARCAMALARINI ARTIRMA YOLUNA GİDİYOR
ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinde göz ardı edilen Avrupa’nın siyasi liderleri, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir bir savunma planı geliştirmesi için harekete geçti.
Başkan Trump’ın, Avrupa’nın askeri kaynaklarını artırması gerektiğine dair ifadeleri, Avrupa’daki silah üreticilerinin hisse değerlerinde yükselmelere neden olmuştu.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın getirdiği envanter boşlukları ve ABD ile yaşanan gerginlik, Avrupa ülkelerini savunma sanayii için daha fazla harcama yapmaya yönlendiriyor.