İsrail, Gazze’ye düzenlediği saldırıları sürdürmekte.
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilere Gazze’deki gelişmeleri aktardı.
ÇOK SAYIDA SİVİL CAN KAYBI
Dujarric, bölgedeki meslektaşlarından aldığı bilgiler doğrultusunda İsrail’in artan saldırılarının birçok sivil kaybına yol açtığını belirtti. Ayrıca, saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında çocukların da yer aldığını dile getirdi.
Yerlerinden edilen Gazze halkının giderek daha dar alanlara sıkıştığını ve temel ihtiyaçlarını gidermekte zorluk yaşadığını ifade etti.
YAKLAŞIK 400 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ
Dujarric, İsrail’in 18 Mart’ta ateşkesi ihlâl etmesinin ardından Gazze’de yaklaşık 400 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Bu rakam, bölgedeki nüfusun yaklaşık yüzde 18’ine karşılık geliyor.
Bahsi geçen kişilerin güvenliğine dair hiçbir önlem alınmadığını vurgulayan Dujarric, İsrail’in bu kişilerin yaşamlarıyla ilgili sorumluluk taşıdığını ifade etti.
Aynı zamanda, insani yardımların girişinin de İsrail tarafından sürekli engellendiğini, bu kapsamda aşılar, gıda ve yakıt gibi hayati malzemelerin de yer aldığını aktardı.
İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARININ ÖLDÜRÜLMESİ
İsrail’in 15 insani yardım ve sağlık çalışanını öldürdüğüne dair görüntüler hakkında Dujarric, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de bu duruma şok oldu” dedi.
Dujarric, Guterres’in olayın bağımsız, şeffaf ve etkili bir şekilde soruşturulması talebinde bulunduğunu hatırlattı.