İngiltere, Fransa ve Kanada’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinin desteğiyle bir açıklama yapıldı.
Bu açıklamada, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin genişleme planları sert bir dille kınandı.
“İSRAİL HÜKÜMETİ GAZZE’DEKİ ASKERİ OPERASYONLARINI DERHAL DURDURMALI”
Açıklamada, “Gazze’deki insani durum kabul edilemez seviyede.” ifadesi kullanıldı ve İsrail’in Gazze’ye insani yardımların girişine izin vermesinin yetersiz olduğu dile getirildi.
İsrail hükümetine, Gazze’deki askeri operasyonları hemen durdurması ve insani yardımların geçişine izin vermesi çağrısı yapıldı.
Ayrıca, esirlerin salıverilmesinin önemine dikkat çekildi ve İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik insani yardımları engellemesinin uluslararası insancıl hukuku ihlal etme riski taşıdığı belirtildi.
Açıklamada, İsrail yetkililerinin Gazzelilere yönelik nefret dolu ifadelerine karşı çıktıkları ifade edildi ve zorla yerinden etmenin uluslararası insancıl hukuk açısından kabul edilemez olduğu vurgulandı.
“İSRAİL ENGELLERİ KALDIRMAZSA SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ”
Aynı zamanda, İsrail’in “savunma hakkı”na verilen destek tekrar hatırlatılırken, mevcut tırmanışın tamamen orantısız olduğu belirtildi. “Netanyahu hükümeti, korkunç eylemlerine devam ederken sebat edemeyiz. Eğer İsrail yeni askeri operasyonlarını durdurmaz ve insani yardımlar üzerindeki engelleri kaldırmazsa daha belirgin adımlar atacağız.” denildi.
Açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’daki Filistin topraklarına yönelik yerleşim genişletme faaliyetleri eleştirildi. “Bu yasa dışı yerleşimlerin durdurulması, Filistin devletinin sürdürülebilirliği ve İsrailliler ile Filistinlilerin güvenliği için elzem.” ifadesi kullanıldı.
ABD, Katar ve Mısır’ın ateşkes çabalarına destek veren açıklamada, ateşkesin ve esirlerin salıverilmesinin sivillerin acılarını sona erdirmek ve uzun vadede siyasi çözüm sağlamak açısından kritik olduğu vurgulandı.
İngiltere, Fransa ve Kanada, Arap ülkelerinin Gazze’nin geleceğine ilişkin önerilerine bağlı kalacaklarını belirttiler. “İki devletli çözüm sürecine katkıda bulunmak üzere Filistin devletini tanımaya ve iş birliği yapmaya hazırız.” dediler.
AB YETKİLİLERİ VE 22 ÜLKE DIŞİŞLERİ BAKANINDAN “İNSANİ YARDIMLAR SİYASALLAŞMASIN” MESAJI
Londra’da gerçekleşen İngiltere-AB Zirvesi sonrası, bazı AB ülkeleri ile İngiltere, Avustralya, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda’nın ortak açıklamasında, “Gazze açlık tehdidi ile karşı karşıya. Gazze halkı acilen ihtiyaç duyduğu yardımları alabilmeli.” denildi.
Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yapılan yardımları engellemesi öncesinde insani yardım kuruluşlarının bölgeye ulaşmak için büyük riskler aldığını hatırlatıldı ve “İsrail, BM ve insani yardım partnerleri ile uyumsuz bir şekilde yeni yardım modelini onayladı. Bu model, insani ilkelere aykırı bir düzenlemeye işaret ediyor.” ifadesi yer aldı.
BM’nin bu konuya ilişkin endişelerine de yer verilen açıklamada, “Bu model, yardım alanları ve çalışanları riske atarken, BM ve güvenilir ortaklarımızın bağımsızlığını zedeliyor. İnsani yardım asla politik ve askeri hedeflere indirgenmemeli.” vurgusu yapıldı.
GAZZE’YE YARDIM ÇAĞRISI VE ATEŞKES VURGUSU
Açıklamada, imzacı ülkeler, İsrail hükümetini Gazze’ye yardım girişine tam anlamıyla izin vermeye ve bu konudaki desteğini sağlamaya çağırdı.
Ateşkes şartlarına dönülmesinin ve iki devletli çözüme yönelik çabaların bölgeye barış ve güvenlik sağlamanın anahtarı olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Avustralya, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ve İngiltere’nin Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, AB Hazırlıklılık, Kriz Yönetimi ve Eşitlik Komiseri ile AB Akdeniz Komiserinin imzaları yer aldı.