ABD’de Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam eden Rümeysa Öztürk, geçtiğimiz yıl okulun öğrenci gazetesinde İsrail-Filistin çatışması üzerine kaleme aldığı bir köşe yazısı sebebiyle 25 Mart tarihinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) tarafından gözaltına alındı.
SINIRDIŞI EDİLMESİ GÜNDEME GELMİŞTİ
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edilme işleminin başlatılacağını bildirmişti. Rubio, “Hamas destekçisi” ve “İsrail karşıtı” olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini de vurgulamıştı.
ÜNİVERSİTE DESTEK VERDİ
Federal yargıç Denise Casper, Öztürk’ün gözaltına alınmasının ardından sınır dışı edilme işleminin durdurulmasına yönelik bir karar vermişti. Ayrıca, Rümeysa Öztürk’ün eğitim gördüğü Tufts Üniversitesi de öğrencinin serbest bırakılması yönünde talepte bulunmuştu. Rektör Sunil Kumar, mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk’ün tutuklanmasının “okulun uluslararası topluluğunu olumsuz etkilediğini” dile getirerek, güvenlik konusundaki endişeleri ortaya koymuştu.
9 MAYIS’TA KEFALİTLE SERBEST BIRAKILDI
ABD’nin Vermont Federal Bölgesi Yargıcı William Sessions, Öztürk’ün kefaletle serbest bırakılması yönünde karar verdi. Bu gelişme, Rümeysa Öztürk ve destekçileri için önemli bir umut ışığı oldu.