Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İsrail ile İran arasında süregelen karşılıklı saldırılara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Merz, Kanada’da gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi’ne katılım gösterdi.
“İRAN’IN NÜKLEER SİLAH PROGRAMININ TAMAMEN YOK EDİLMESİ GÜNDEME GELEBİLİR”
Alman kamu yayıncısı ZDF ile söyleşisinde, İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırıları içeren çatışmalara dair değerlendirmelerde bulundu.
Merz, İran’daki gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerken, “Eğer rejim müzakere masasına dönmeye istekli olursa daha fazla askeri müdahaleye ihtiyaç kalmayabilir. Aksi takdirde, İran’ın nükleer silah programının tamamen yok edilmesi gündeme gelebilir.” dedi.
Ayrıca Merz, İsrail’in gerekli askeri kapasiteye sahip olmaması nedeniyle İran’ın nükleer silah programını tamamen ortadan kaldırmasının mümkün olmadığını, bu silahların aslında Amerikalıların elinde bulunduğunu ifade etti.
“BU, İSRAİL’İN HEPİMİZ İÇİN YAPTIĞI KİRLİ İŞ”
Bir muhabirin İsrail’in bu kirli işi yapma arzusu hakkında sorduğu soruya Merz, şöyle yanıt verdi:
“Kirli iş terimi için teşekkür ederim. Bu, İsrail’in bizler için yaptığı büyük bir kirli iş. Biz de bu rejimden etkileniyoruz. Bu molla rejimi, dünya genelinde ölüm ve yıkım getirdi. Hizbullah ve 7 Ekim’de İsrail’de Hamas ile olan saldırılar bunun birer örneği. Tahran’daki rejim olmasaydı, böyle bir durum söz konusu olmazdı. Rusya’ya insansız hava araçlarının tedarik edilmesi de bu kirli işe dahildir.”
İsrail ordusunun ve yönetiminin bu adımı atma cesaretini göstermesinin büyük bir saygı ile karşılanması gerektiğini belirten Merz, “Aksi takdirde bu rejimin terörünü aylarca ve belki de yıllarca görmek zorunda kalabilirdik. Ve muhtemelen elinde bir nükleer silah ile.” ifadelerini kullandı.
“YIKIMIN NE KADAR İLERİ GİTTİĞİ ANCAK BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE NETLEŞEBİLİR”
İran’ın nükleer programının sonlandırılmasıyla ilgili bir beklenti içinde olup olmadığını sorduğunda ise Merz, “Benim varsayımlarım büyük ölçüde sonlanmış durumda. Bu şekilde devam edemez. Daha derinlerde bulunan son zenginleştirme tesisi hakkında neler olacağını görmemiz gerekecek. Yıkımın ne kadar ilerlediği, yalnızca birkaç gün veya hafta içinde netleşebilir.” yanıtını verdi.
Başbakan Merz, Tahran’daki rejimin, 13 Haziran’da başlayan İsrail saldırılarından önceki durumu sürdüremeyeceğine dair düşüncelerini de dile getirdi.