İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.
Toplantıda, hükümetin göçmenlik politikasında yapılacak değişiklikler hakkında bilgi veren Starmer, mevcut politikalara dair eleştirilerde bulundu.
İNGİLTERE’NİN SINIR KONTROLLARINI GERİ ALIYORLAR
Daha önceki Muhafazakar Parti hükümetinin, 2019-2023 yılları arasında göçü azaltma vaadinde bulunduğunu hatırlatan Starmer, net göçün dört katına çıktığını belirterek, bu durumun sorumlusunun eski hükümet olduğunu ifade etti.
İşçi Partisi hükümetinin, göçmenlik politikasına dair değişikliklerin yer alacağı “Beyaz Kitap”ı yayınlayacağını açıklayan Starmer, bu revizyonla birlikte İngiltere’nin sınır kontrolünü yeniden sağlama amaçlarını vurguladı.
Starmer, “Net göçü önemli ölçüde azaltmamız gerektiğine inanıyorum.” diyerek, göçün İngiltere’nin ulusal hikayesinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Göçmenlerin hem geçmişte hem de günümüzde İngiltere’ye sağladığı katkılara dikkat çeken Starmer, “Ancak ülkemize gelenlerin entegrasyon ve dil öğrenme taahhüdünde bulunması gerekiyor ve sistemimiz bununla uyumlu olanlar ile olmayanlar arasında etkin bir ayrım yapmalıdır.” şeklinde konuştu.
Başbakan, göçmenlik kontrollerinin yetersizliği durumunda İngiltere’nin “birlikte ilerleyen bir ulus” olma niteliğini kaybedebileceğini ve “yabancılar adası” hâline gelebileceğini belirtti. Yeni politikayla göçmenlik sisteminin her yönünün daha sıkı hale getirileceğini açıkladı.
ATILMASI PLANLANAN ADIMLAR
Hükümetin göç politikasındaki değişiklikler arasında, göçmenlerin vatandaşlık başvurusu için gereken sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması da bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra, tüm vize türlerinde İngilizce bilme şartlarının da artırılması planlanmaktadır.
Net göç rakamları, ülkeye gelen kişilerin sayısından ayrılanların sayısının çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.