İngiltere ve İttifakından İsrail Bakanlarına Yaptırım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç, Batı Şeria’da Filistinlilere karşı nefreti teşvik etmesi dolayısıyla İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e yaptırım kararı aldıklarını bildirdi.

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME BAĞLI OLMAYI SÜRDÜRÜYORUZ”

İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç’in dışişleri bakanları, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Yüksek risk taşıyan açıklamalarıyla tanınan İsrailli bakanlar için yaptırım aldıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarılması ve insan hakları ihlalleri ile birleşen aşırı söylemlerin, iki devletli çözüm fikrini zayıflattığı ifade edildi.

Açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin Filistin topraklarında yarattığı tahribat ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesi hatırlatıldı. “Güvenliği ve onuru sağlamak adına Filistinli ve İsrailli açık bir şekilde iki devletli bir çözüme bağlı kalmayı sürdürüyoruz. Ancak aşırılık yanlısı yerleşimci şiddeti bunu tehlikeye atmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Ben-Gvir ve Smotrich’in aşırılık yanlısı söylemleriyle Filistinli insan haklarının ihlaline zemin hazırladığına dikkat çekildi.

“BU EYLEMLER KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamada, aşırı söylemler sonucunda Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi ve Batı Şeria’da yeni İsrail yerleşimlerinin kurulması gibi girişimlerin tehlikeli olduğu vurgulandı:

“Bu eylemler kabul edilemez. İsrail hükümetiyle bu konuda kapsamlı bir diyalog geliştirmiş olsak da, şiddet olaylarının failleri eylemlerini cesurca sürdürmektedir. Bu nedenle, sorumlulara hesap verme sürecini başlatmaya karar verdik. İsrail hükümeti, uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirmelidir. Biz de yayılmacı ve şiddet içeren eylemlere karşı anlamlı adımlar atılması çağrısında bulunuyoruz.”

“İSRAİL HALKIYLA GÜÇLÜ BİR İLİŞKİ KURMAK İSTİYORUZ”

Açıklamada, iki İsrailli bakanın hem İsrail’in güvenliği hem de uluslararası konumunu tehlikeye attıkları vurgulandı. Beş ülkenin dışişleri bakanları, “Hala, İsrail halkıyla ortak değerler, onların geleceği ve güvenliği temelinde güçlü bir ilişki kurmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bugün alınan yaptırım kararlarının Batı Şeria’daki olaylara odaklandığı, ancak Gazze’deki gelişmelerin göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin zorla yerinden edilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, Filistin topraklarının sıkıştırılmamasının önemi vurgulandı.

Ateşkes talebi, esirlerin salıverilmesi ve Gazze’ye insani yardımların girmesi hususunda çağrılar yapıldı. Hamas yönetiminden bağımsız bir Gazze ve iki devletli bir çözüm için siyasi bir yol haritası oluşturulması gerektiği ifade edildi.

YAPTIRIMLARA İLİŞKİN DETAYLAR

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir ve Smotrich’e uygulanacak yaptırımlara dair detaylar paylaştı.

Filistinli sivillere yönelik yaptıkları kışkırtmalar nedeniyle uygulanacak yaptırımların hemen yürürlüğe girdiği vurgulanarak, “İngiltere, Netanyahu hükümetini, gelecekteki Filistin devletini baltalayan yasadışı yerleşimlerin genişletilmemesine ve yerleşimci şiddeti bastırmaya, iki bakanın kışkırtıcı ifadelerini kınamaya çağırdı.” denildi.

Ayrıca, Smotrich ve Ben-Gvir’in Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırganlık ve şiddeti teşvik eden faaliyetlerde bulunmaktan, zalim muamele uygulamaktan ve cezadan muaf olma haklarını ihlal etmekten sorumlu oldukları belirtildi.

Bu iki bakanın mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve iş dünyasındaki farklı kısıtlamalara tabi tutulacağı ifade edildi.

İSRAİL YAPTIRIMA YANIT VERİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Ayrıca, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, İngiltere’nin Smotrich ve Ben-Gvir hakkında aldığı yaptırımlara karşı cevap verileceğini açıkladı.

Saar, Zambiya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mulambo Haimbe ile yaptığı basın toplantısında, İngiltere’nin aldığı yaptırım kararına ilişkin bilgilerin alındığını belirtti.

Saar, bunu Netanyahu’ya da ilettiğini ve yapılan kararları değerlendirmek üzere özel bir kabine toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.

Saar, İsrailli bakanlar hakkında alınan yaptırımların “çirkin” olduğunu savundu.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, alınan yaptırım kararına tepki gösterdi.

Smotrich, Batı Şeria’nın güneyindeki el-Halil’de, yeni bir Yahudi yerleşimi olan “Mitzpe Ziv”i açtığını aktardı. “Mitzpe Ziv’in açılışı sırasında, İngiltere’nin Filistin devleti kurulmasını engellediğim için bana yaptırım kararı aldığını öğrendim.” şeklinde konuştu.

Smotrich, işgal altındaki toprakların kendilerine ait olduğunu öne sürerek, “İngiltere, vatanımızın beşiğine yerleşmemizi tekrar engellemeye çalıştı ve bunu bir kez daha yapmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

“FİRAVUN’U AŞTIK, STARMER DUVARI’NI DA AŞACAĞIZ”

Diğer bir aşırı sağcı bakan Ben-Gvir ise, Avrupa ülkelerinin Yahudilere olan bakışını eleştirerek, “Firavun’u aştık, (İngiltere Başbakanı Keir) Starmer Duvarı’nı da aşacağız.” şeklinde görüş belirtti.

Daha önce yapılan karara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da, İngiltere’nin İsrail üzerindeki etkisinin sona erdiğini belirterek, “İsrail için İngiliz Mandası 1948’de bitti ve bir daha geri dönmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Saar, Gazze’de kalıcı ateşkese yanaşmamıştır; bu nedenle görüşmelerin başarısız olmasına sebep olan tarafın İsrail olduğu biliniyor. Ancak, kararın Hamas’ın tutumunu sertleştirip müzakerelerin önünü tıkayacak bir durum yaratacağını öne sürdü.

Saar, hükümet olarak kararların kolektif alındığını ve iki bakanla ilgili alınan kararın “çirkin ve kabul edilemez” olduğunu tekrarlayarak yapılacak yanıtın kabine toplantısında ele alınacağını yineledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İngiltere ve İttifakından İsrail Bakanlarına Yaptırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!