İngiltere-AB Zirvesi: Tarihi Anlaşmalar Çerçevesinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Krallık-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von Der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın katılımıyla Londra’da düzenlendi.

Zirve kapsamında balıkçılık, enerji, gençlik hareketliliği ve savunma konularında yeni anlaşmalar üzerinde mutabık kalındı.

Bu anlaşma ile Birleşik Krallık ile AB arasında yeni bir savunma ve güvenlik ortaklığının tesis edilmesi kararlaştırıldı.

150 MİLYAR EUROLUK ANLAŞMA

Anlaşma çerçevesinde, Birleşik Krallık, AB’nin 150 milyar euro değerindeki savunma kredi programına erişim hakkı kazanacak. Ayrıca, hayvan ve bitki ürünlerine yönelik bazı kontrollerin kaldırılması ve AB balıkçı gemilerinin Birleşik Krallık sularında avlanma süresinin 12 yıl daha uzatılması da gündeme geldi.

“BU ANLAŞMALAR SADECE KAĞIT ÜZERİNDEKİ KELİMELERDEN İBARET DEĞİL”

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Costa, varılan anlaşmaları “ilişkilerde yeni bir sayfa” olarak tanımladı. “Bu anlaşmalar, güvenlik ve refah konusundaki ortak taahhütlerimizin bir yansımasıdır” dedi.

Costa, dünya genelindeki istikrarsızlıkların arttığını belirterek, benzer düşünce yapısına sahip ülkeler arasında daha derin iş birliğinin zorunlu hale geldiğini vurguladı.

“AB İLE BİRLEŞİK KRALLIK, KÜRESEL İSTİKRARIN SAĞLAYICILARIDIR”

Kurallara dayalı uluslararası düzenin tehdit altında olduğunu ifade eden AB Konseyi Başkanı Costa, “AB ve Birleşik Krallık, küresel istikrarın teminatı olmalıdır. Savunma alanında, yeni ortaklıklarımız daha derin iş birliği sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Her iki tarafın da ticaret alanında ekonomik istikrar arayışında olduğunu vurgulayan Costa, “Hedefimiz, özgür, adil ve sürdürülebilir ticareti sağlamak” dedi. Ayrıca, Cebelitarık konusundaki anlaşmalarının da yakında sonuçlanabileceğini dile getirdi.

“ANLAŞMA, BİRLEŞİK KRALLIK’TAKİ GERÇEK BİR FARKA NEDEN OLACAK”

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise, yapılan anlaşmaların “tarihi nitelikte” olduğunu belirterek, “Yeni bir sayfa açıyoruz” ifadesini kullandı. Savunma koordinasyonu üzerine yapılan görüşmelerin, hem savunma sanayileri hem de Ukrayna’ya daha güçlü destek sağlama yönünde yeni fırsatlar yaratacağına dikkat çekti.

Yasa dışı göç konusuna da değinen von der Leyen, “İnsan kaçakçılarına karşı mücadelemizi güçlendiriyoruz” dedi ve amaçlarının sınırları korumak olduğunu vurguladı.

Gazze Şeridi’nde yaşanan durumu ele alan von der Leyen, insani yardımların acilen ulaştırılması çağrısında bulundu.

“BU ANLAŞMA BİZE AB PAZARINA EŞİ BENZERİ GÖRÜŞMEMİŞ BİR ERİŞİM SAĞLIYOR”

Başbakan Starmer, zirvede yaptığı açılış konuşmasında, “Birleşik Krallık dünya sahnesine geri dönüyor. Bu, ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor” dedi. Ayrıca, anlaşmanın AB pazarına sıradışı erişim sağladığını belirtirken, yapılan işlemlerin ülke ekonomisi için son derece olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Starmer, bu tarihin Brexit ile ilişkilendirilip ilişkilendirilmeyeceği yönündeki soru üzerine, sağlanan anlaşmanın Britanya için son derece faydalı olduğunu vurguladı ve işletmelerin bu kararı desteklediğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İngiltere-AB Zirvesi: Tarihi Anlaşmalar Çerçevesinde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!