IMEI Numarasıyla Telefonunu Kontrol Et!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İÇİNDE BARRIER SYTEM OLAN TÜM UYGULAMALAR

Bu yazıyı bir haber muhabiri gibi yeniden yazdık.

Telefonların yurt dışından kaçak olarak gelip gelmediğini veya çalıntı olup olmadığını kontrol etmek için IMEI numarasını mutlaka sorgulamanız gerekiyor. İşte bilmeniz gerekenler.

Mobil cihaz satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, cihazın orijinalliğini ve güvenilirliğini kontrol etmektir. Bu noktada IMEI numarası devreye girer. IMEI, “International Mobile Equipment Identity” anlamına gelir ve her cep telefonuna özel, 15 haneli bir kimlik numarasıdır. Bu numara, cihazın dünya çapında tanınmasını ve izlenmesini sağlar. Peki, IMEI numarası nedir ve nasıl sorgulanır? İşte detaylar:

IMEI numarası, her mobil cihazın benzersiz bir kimlik numarasıdır ve cihazın üretici tarafından kaydedilmesini sağlar. Bu numara, telefonunuzun çalınması durumunda bulunmasını kolaylaştırır ve yasa dışı faaliyetlerin önlenmesinde önemli bir rol oynar. IMEI numarası genellikle cihazın arka kapağının altında, SIM kart yuvasında veya telefonun ayarlar menüsünde bulunabilir.

Kullandığınız cep telefonu cihazınızın bataryasını çıkardıktan sonra iç kısmında bulunan 15 rakamdan oluşan IMEI numarası, telefonunuzun kimliğidir. Cep telefonunuzun tuşlarıyla *#06# yaparak da IMEI numarasına ulaşabilirsiniz. IMEI numaranızı öğrendikten sonra tek yapmanız gereken sorgulama yapmak. IMEI sorgulaması e-Devlet ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. e-Devlet IMEI sorgulama sayfasına girin ve ilgiyi yere IMEI numaranızı yapıştırarak sorgulatın.

IMEI numaranız çalınırsa, yapmamız gereken en önemli şey cihazı aldığınızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. Daha sonra telefonu satın aldığınız yere başvuru yaparak durumu anlatmanız gerekiyor. IMEI numaranız çalındığında yasa dışı yollarla yeni IMEI kaydettirmeye çalışmayın. Hatayı hata ile düzeltmeye çalıştığınızda farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sıfır alınan telefonlarda kutu ve tüm belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın alma esnasında belgelerin tam olmasına dikkat edin.

2024 IMEI kayıt ücreti 2023 yılında 20 bin TL olarak ödenen IMEI kayıt ücreti, 2024 yılında yüzde 58,46 zamlanarak 31 bin 692 TL’ye yükseldi. IMEI kayıt ücretinin 2012 yılından günümüze değişimi şu şekilde; 2012 – 100 TL 2013 – 115 TL 2014 – 119 TL 2015 – 131 TL 2016 – 138 TL 2017 – 149 TL 2018 – 500 TL 2019 – 1500 TL 2020 – 1838 TL 2021 – 2 bin 6 TL 2022 – 2 bin 732 TL 2023 – 6 bin 91 TL > 20 bin TL 2024 – 31 bin 692 TL

Telefonunuzu yetkili satıcılardan veya güvenilir mağazalardan satın alın. Satın alma işlemi sırasında mutlaka fatura ve garanti belgelerini talep edin. Telefonun IMEI numarasını cihaz üzerinden ve kutusu üzerinden kontrol edin ve karşılaştırın. İkinci el telefon alırken, satıcıların güvenilirliğini ve ürünün geçmişini araştırın. Eğer bir telefonun fiyatı piyasa fiyatının çok altında ise dikkatli olun. Çok düşük fiyatlar, telefonun çalıntı olabileceği veya başka bir sorunu olabileceği konusunda uyarı işareti olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
IMEI Numarasıyla Telefonunu Kontrol Et!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.