Gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor… Ekrem İmamoğlu’nun sahte diploma iddialarıyla ilgili olarak iddianame hazırlandı. İddianamede ‘zincirleme şekilde sahtecilik’ yapıldığına dikkat çekildi.
SİYASİ YASAK VE HAPİS CEZASI İSTEMİ
Yolsuzluk soruşturması çerçevesinde tutuklanan Ekrem İmamoğlu hakkında iptal edilen diploması nedeniyle “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve “siyasi yasak” talep eden bir iddianame hazırlandı.
CHP’DEN İMAMOĞLU’NA SOĞUK DUŞ!
Tunç Soyer, “yolsuzluk” savunmasını, tutuklu olan İmamoğlu ile gerçekleştirdi.
20 SAYFALIK İDDİANAME
Savcılık, söz konusu 20 sayfalık iddianamesinde olayın başlangıç tarihini İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde yüksek lisansa giriş yaptığı 10 Eylül 2014 ile 18 Ocak 2024 tarihleri arasında belirlendi. Delil olarak, Yükseköğretim Denetleme Kurulu’nun 17 Şubat 2025 tarihli Araştırma Raporu, İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 21 Şubat 2025 tarihli yazısı, Özalp Tozan’ın 17 Mart 2025 tarihli ifadesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün 05 Mart 2025 tarihli İnceleme Raporu sunuldu.
Soruşturmanın başlangıcı, 18 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir CİMER şikayetine dayandırıldı.
İDDİANAMEDE CİMER ŞİKAYETİNE YER VERİLDİ
CİMER’e gönderilen şikayette, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında suç duyurusu” başlığı altında, İmamoğlu’nun Kıbrıs’taki üniversiteden devlet üniversitesine geçişinin usulsüz olduğu iddia edildi ve bu durumun araştırılması istendi.
YOUTUBE YAYINI İHBAR EDİLDİ
1 Ekim 2024 tarihinde yapılan bir diğer şikayete göre, “Veryansın TV” adlı medya kuruluşunda yayınlanan bir programda gazeteci Erdem Atay, İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğunu öne sürdü. İddialara göre, İmamoğlu, Kıbrıs’taki üniversiteden İstanbul Üniversitesi’ne usulsüz bir geçiş yapması nedeniyle soruşturma başlatılması talep edildi.
İDDİANAMEDE SORUŞTURMA DETAYLARI
Savcı, iddianamede resmi belgede sahtecilik suçunu değerlendirirken, University College of Northern Cyprus’un Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bir üniversite olmadığını belirtti. Yatay geçiş kontenjanlarının usulsüz bir şekilde artırıldığı iddiaları da gündeme geldi.
SAVCI: HİLELİ İŞLEMLERİ ORTAYA KOYDU
İddianamede, “Başvuruyu kabul eden kurumlar ve başvuruları değerlendirilen öğrencilerle ilgili bir dizi hileli işlem yapıldığı” ifade edildi. Yükseköğretim Kurulu’na yapılan atıf ile sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tanınmış bir kurum olduğu belirtildi. Yerli ve yabancı yanıtlar da dikkat çekti.
İDDİANAMEDE BELGE HİLESİ İDDİASI
İmamoğlu’nun yasal belgelerle ilgili yaptığı başvuruların sahte olduğu öne sürülerek, İstanbul Üniversitesi’ne sunduğu belgelerin University College of Northern Cyprus’a ait bir tanıtım broşürü ve bir transkriptten ibaret olduğu belirtildi. Bu nedenle, İstanbul Üniversitesi’nin İmamoğlu’nu Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olarak kaydetmesi eleştirildi.
İMAMOĞLU’NDAN ŞOK YANIT
İddianamede, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni ziyaretinde yaptığı “geçiş yapanları duyduğumda şok oldum” açıklamasına da yer verildi. İmamoğlu’nun daha önce Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim aldığını gösteren herhangi bir belgenin bulunmadığı iddia edildi.
DİPLOMANIN KULLANIM AMACI
Savcı, İmamoğlu’nun “resmi belgede sahtecilik” suçuna iştirak ettiğini, elde ettiği evrakları Yüksek Lisans için İstanbul Üniversitesi’nde, askerlik hizmeti için Milli Savunma Bakanlığı’nda ve Yüksek Seçim Kurulu’nda kullandığını belirtti.
DİĞER ŞÜPHELİLERİN DOSYALARI AYRILDI
İddianamede, yeni şüphelilerin tespit edildiği ve İmamoğlu’nun dosyasının diğer şüphelilerden ayrıldığı bilgisi de verildi.
DİPLOMA SORUŞTURMASI BAŞLATILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu yönünde gelen ihbarlar doğrultusunda resmi belgede sahtecilik suçundan soruşturma başlattı. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının iptaline karar verdi.