HABER7
Ekrem İmamoğlu, 19 Mart tarihinde yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla gözaltına alındı. Yolsuzluk nedeniyle tutuklanırken, terör soruşturmasından serbest bırakılmıştı.
İmamoğlu’nun Marmara Cezaevi’ne konulmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde işlenen yolsuzluklar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
Son gelişmede, İmamoğlu’nun ve ekibinin karıştığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonları çerçevesinde tutuklanan iş insanı Zafer Gül, etkin pişmanlık kapsamında ifade vererek tüm gerçekleri açıkladı.
Gazeteci Nedim Şener’in aktardığına göre, Zafer Gül’ün rüşvete aracılık ettiği ve itirafı sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı bilgisi yer aldı. Gül, MASAK raporunda 13 daireyi, İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e devrettiğini ve para transferi yapılmadığını belirtti.
13 DAİRE VE 6 MİLYON TL’LİK RÜŞVETİ İTİRAF ETTİ
İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturması kapsamında şüpheli müşteki olan müteahhit Uğur Güngör, Beylikdüzü’ndeki inşaatın ruhsatını alabilmek için o dönemde İmamoğlu’nun yardımcısı Murat Çalık’tan rüşvet talep edildiğini ifade etti. Çalık’ın kendisinden Adem Soytekin’e iki daire parası ve 13 dairenin verilmesini istendiğini aktardı.
Projede yer alan bağımsız iş insanı Zafer Gül’ün rüşvet aracısı olduğu iddialarını şüpheli Uğur Güngör, başlangıçta kabul etmedi; ancak Ali Gül ve Zafer Gül’ün baskıları sonucunda kabul etmeye zorlandığını söyledi. Gül, iki daire parası olan 6 milyon TL’yi Zafer Gül aracılığıyla Fatih Keleş’e gönderdiklerini belirtti. Ayrıca, 13 daireyi Adem Soytekin’in sahip olduğu Asoy İnşaat’a devrettiğini kaydetti.
2020 YILINDA BELEDİYE YETKİLİLERİ AKLANMIŞTI
2020 yılında Uğur Güngör, Büyükçekmece Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, ancak savcılık açılan soruşturmaya takipsizlik kararı vermişti. Mahkeme, itirazlara rağmen kararı onaylayarak kaymakamlık görevine kötüye kullanma soruşturması başlattığını belirtmiş ve belediye yetkililerini aklamıştı.
RUHSATIN BEDELİ 6 MİLYON TL OLDU
Rüşvete aracılık eden tutuklu Zafer Gül’ün, savcılığa verdiği ifadede 2015 yılına kadar uzanan bir süreçte tadilat ruhsatı alabilmek için Uğur Güngör ve o dönemin başkan yardımcısı Mehmet Murat Çalık’la bir toplantı yaptığını anlattı. Gül, ruhsatın süresinin dolmak üzere olduğunu ifade ettiğini ve 6 milyon TL talep edildiğini belirtti.
Gül, toplantıda bu bedelin ödenmesi gerektiğini, bunun karşılığında ise ilçeye sosyal projeler geliştireceklerini ifade ettiklerini aktardı. Ancak ödemek zorunda kaldıklarını, zira aksi takdirde ruhsatın verilmeyeceği yanıtını aldıklarını açıkladı.
Gül, yaklaşık 6 milyon TL’lik ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun için arsa sahibi Uğur Güngör ile senet bonosu düzenleyip teslim ettiklerini ifade etti.
Zafer Gül, dairelerin Adem Soytekin’e nasıl devredildiğini detaylarıyla ortaya koyarak, sürecin nasıl geliştiğini aktardı.
ZAFER GÜL SERBEST BIRAKILDI
Gül, inşaatın durmaması amacıyla zorla bir ifade vermek durumunda kaldığını, anılan olayların bu seviyeye gelmesinin ardından gerçekleri tüm açıklığıyla aktarmaya karar verdiğini belirtti. Suçlamaları kabul etmeyerek, kendisinin anlattıklarının tapu kayıtları ile belgeleriyle doğrulandığını ve bu nedenle serbest bırakılmayı talep etti.
GÜL’ÜN ANLATTIKLARI HTS KAYITLARIYLA ÖRTÜŞTÜ
Dosya içerisinde yer alan HTS raporları, Zafer Gül’ün açıklamalarının doğru olduğu yönünde tespit yapıldı. Şikayetçi Uğur Güngör, İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin, Murat Çalık ve Fatih Keleş’in HTS kayıtlarının Gül’ün ifadeleriyle örtüştüğü öğrenildi.