Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka desteğiyle 400’den fazla değişkenin analiz edilmesi sonucu oluşturulan dinamik yangın riski haritaları kullanılarak orman yangınlarının önceden tahmin edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amaçlanıyor.
2021 yılında yaşanan büyük orman yangınlarının ardından orman yangınlarıyla mücadelede daha etkili adımlar atılması gerektiği fark edilmiştir. Bu doğrultuda, Orman Genel Müdürlüğü ve özel sektör işbirliği ile “Yangın Risk Yönetimi Projesi” başlatılmıştır. Proje kapsamında orman yangınlarının önceden tahmin edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için çalışmalar yapılmaktadır.
Proje kapsamında, orman yangınlarını etkileyen temel faktörlerin belirlenmesi amacıyla literatür taramaları yapılmış, yapay zeka modelleri incelenmiş ve geçmiş yangın verileri üzerinden analizler yapılmıştır. Meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu gibi 14 farklı veri seti kullanılarak “yangın riski haritaları” oluşturulmuştur.
Proje kapsamında üç günlük yangın riski tahminleri yapılarak ilgili bölgelerde gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır. Bu sayede, geçmiş yangınlar yüzde 80 doğrulukla tahmin edilebilmektedir. Yangın riski haritaları günlük olarak güncellenerek daha doğru tahminler sunulmaktadır.
Projenin ikinci aşamasında ise yangın bölgesine en uygun şekilde OGM kaynaklarının transferi için zaman ve yangın risk değerleri ön planda tutularak bir model geliştirilmektedir. Bu sayede, yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması hedeflenmektedir.
Türkiye’nin orman varlığının korunması için kritik rol oynayan bu tür projelerin sürekli olarak geliştirilmesi ve güncellenmesiyle orman yangınlarına etkin bir şekilde mücadele edilmesi amaçlanmaktadır.