Yemen’de Husiler, Kızıldeniz’de düzenledikleri saldırı sonucunda Tutor adlı gemiyi batırdı. Husiler’in askeri sözcüsü olan Yahya Seri, 13 Haziran tarihinde “İsrail limanlarına erişimin yasaklanması” kararını ihlal ettiği gerekçesiyle hedef aldıkları geminin saldırı görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.
Seri, Yunan firmasına ait Liberya bandıralı gemiye “2 silahlı insansız deniz aracıyla saldırı düzenlendiğini” belirtti.
Yahya Seri, “Daha büyüğü gelecek, bizde fazlası var.” diyerek yeni tehdidi savurdu. Tutor adlı gemiye yapılan saldırının ana güverte ve orta kısmını hedef aldığı görüntüler, geminin maruz kaldığı zararın boyutunu gözler önüne serdi.
Geminin 18 Haziran tarihinde battığı bilgisi verilmişti.
Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı tepki olarak 31 Ekim 2023 tarihinden beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor. Bu nedenle Kızıldeniz’de sefer yapan birçok gemicilik şirketi seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adı altında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurdu.
ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki kontrol bölgelerine yönelik saldırısının ardından Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.